Feljelentik a Dinamo szurkolóit a magyarellenes rigmusok miatt

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Sepsi OSK-val játszott meccsen történt incidensek miatt tesz panaszt.
Hirdetés

Feljelentést tesz az Országos Diszkriminiációellenes Tanácsnál a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a hétfő esti Dinamo–Sepsi OSK labdarúgó-mérkőzésen elhangzott magyarellenes megnyilvánulások kapcsán, ugyanakkor írásbeli felszólítással fordul a Román Labdarúgó Szövetséghez, hogy vizsgálja ki a mérkőzés során történteket, és tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy többé ne forduljon elő hasonló eset.

A Liga 1 hetedik fordulójában lejátszott, a Dinamo 1-0-ás győzelmével zárult találkozón a bukaresti szurkolók már a kezdés előtt – a televíziós közvetítésben is jól hallhatóan – skandálták, hogy „Ki a magyarokkal az országból!”, ám miután Horațiu Fesnic kolozsvári játékvezető kérésére a stadion bemondója felszólította őket a xenofób rigmusok beszüntetésére, felhagytak a magyarok és Magyarország szidalmazásával. A Sepsi OSK-t elkísérő, mintegy 50 fős szurkolótábor sem reagált a hazai ultrák provokációjára, a meccs után viszont a vereség ellenére is elénekelte a székely himnuszt kedvenceinek. 

A sepsiszentgyörgyi csapatnak a tavaszi bravúros feljutás után az élvonalban most először kellett szembesülnie magyarellenes megnyilvánulásokkal, ám ennek ellenére a háromszéki klub vezetősége sem a mérkőzés után, sem a jogvédelmi szolgálat közleményének megjelenése után nem kívánt foglalkozni az esettel. A Sepsi OSK hét forduló után 6 ponttal a tizedik helyen áll a Liga 1 táblázatán.  

„A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat teljes mértékben elítéli a sport területén felmerülő magyarellenes uszításokat és aggasztónak tartja ezt a fajta szélsőséges törekvést. Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriumára készülve, a sportban előforduló effajta etnikailag diszkriminatív megnyilvánulások most különösen érzékenyen érintik a magyar kisebbséget, amikor a legfontosabb elvárás az lenne, hogy a nemzeti közösségek vegyék figyelembe a kisebbségek szempontjait, valamint a magyar közösség is érezhesse, hogy az országnak teljes jogú polgárai.
Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke elmondta: »Azt gondolom, a sportnak a fair-play játékmódról kell szólnia, ezért minden olyan kisebbségellenes cselekedet esetén megtesszük a kellő jogi lépéseket, amelyek félelmet keltenek a magyar közösségen belül.«”
(Részlet a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat közleményéből)

Hirdetés