Vitatható körülmények között kapott tanársegédi állást Tudorel Toader fia

Azon az egyetemen, amelynek az igazságügy-miniszter kinevezéséig a rektora volt.
Hirdetés

Facebook-bejegyzésben reagált csütörtökön Tudorel Toader igazságügyi miniszter azokra az újságcikkekre, amelyek azt firtatták, hogyan jutott a fia tanársegédi álláshoz a iaşi-i Alexandru Ioan Cuza Egyetemen, amelynek – miniszterré való kinevezése előtt – Toader volt a rektora.

A iaşi-i és a központi sajtó egy része is arról cikkezett csütörtökön, hogy Ionuţ Alexandru Toader kihasználta azt, hogy apját miniszteri mandátuma idejére felfüggesztették az egyetem rektori tisztségéből, és így szerezte meg a tanársegédi állást, a felsőoktatási intézmény szabályzata ugyanis tiltja az egyetemen vezető tisztséget betöltő személyek rokonainak, hogy versenyvizsgára jelentkezzenek.

Ugyanazon sajtóhírek szerint a miniszter fia volt az egyetlen jelentkező az állásra, ugyanakkor az egyetem szenátusa kevéssel a kiírás előtt módosított a jelentkezési feltételeken, hogy azok lehetővé tegyék Ionuţ Alexandru Toader számára – aki büntetőjogból doktorált – a polgári jogot oktató tanársegédi posztra kiírt versenyvizsgán való részvételt.

A tárcavezető Facebook-bejegyzésében hangsúlyozza, Ionuţ Alexandru Toader minden vizsgakövetelménynek eleget tett, ahogyan az az egyetem honlapján közzétett adatokból is kitűnik. A miniszter szerint fia 2011 óta közjegyzőként tevékenykedik, 2013 óta tanársegéd a Petre Andrei Egyetemen, és 2016-ban doktori diplomát szerzett büntetőjogból.

Toader rámutat, a meghirdetett tanársegédi állást a Hivatalos Közlönyben is közzétették, a versenyvizsga szabályainak módosításával pedig egy újabb „szűrőt” vezettek be a specifikus követelményeknek való megfelelés ellenőrzése céljából. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozza, a tanársegédi állás betöltéséhez a jogtudományok doktora címre van szükség.

Hirdetés