Még ez is: rühesség terjed Kolozs megyében

A dési roma közösség körében.
Hirdetés

Rohamosan terjed a rühesség a Kolozs megyei Désen élő roma közösség körében – hívta fel pénteken a prefektusi testület figyelmét a Roma Párt területi koordinátora.

Calistenius Trancă szerint több mint 300 rühatka-fertőzéses esetet jegyeztek Désen. „Fertőzési góc alakult ki, nincs víz, nincs csatornahálózat, az emberek a bokorban végzik a dolgukat. Kezeljük a rühvel fertőzötteket, de nem kaptunk kéntartalmú kenőcsöt, a dési önkormányzattól nem kaptuk meg a beígért 2.000 lejt. Mindenki csak ígérget, a polgármester számba sem vesz bennünket, folyton hazudnak nekünk” – mondta a Roma Párt képviselője, hozzátéve, hogy a Kolozs megyei egészségügyi igazgatóság is tud a helyzetről.

A dési alpolgármester a prefektusi testület ülésén hangsúlyozta, az önkormányzattól várt pénzösszeg nem jelent megoldást a problémára, a napokban azonban elindul egy európai uniós támogatással megvalósuló projekt, amelynek fő célja a sebezhető közösségek támogatása.

A megyei egészségügyi igazgatóság vezetője szerint a rühesség kezelése csak a személyi higiénia alapelveinek szigorú betartása mellett lehet hatásos. „A dési roma közösségben azonban nincs víz. Volt egy kísérlet arra, hogy az egyik iskolai kollégiumban biztosítsanak lehetőséget a roma közösség tagjainak a mosakodásra és nagyon rossz állapotban levő ruháik kimosására. Senki nem csukja be előttük az ajtót” – fogalmazott Mihai Moisescu-Goia.

Aurel Cherecheş prefektus a pénteki ülésen felszólította az illetékeseket, hogy kezeljék prioritásként a helyzet megoldását.

Hirdetés