A Tien Shan 2017 expedíció két székely alpinistája elérte a Khan Tengri csúcsot

Négyen indultak a Tien-sanba, ketten mászták meg a 7010 méteres csúcsot.
Hirdetés

Hargita és Kovászna megyéből négy hegymászó indult el Közép-Ázsiába a Tien-san hegységbe múlt héten. Közülük ketten, Csenteri Levente és Tulit Zsombor hétfőn elérték a 7010 méter magas Khan Tengri csúcsot.

A Székelyek a magasban egyesület szóvivője, Mednyánszky Emese elmondta, egyelőre csak annyit tud, hogy az alpinisták helyi idő szerint 15 órakor érték el a 7010 méteres Khan Tengri csúcsot.

Az expedíció július 20-án kezdődött, a négy hegymászó, Csenteri Levente, Szabó Attila, Tóásó István és Tulit Zsombor a Csapajev (6100 m) és a Khan Tengri (7010 m) csúcs elérését tűzte ki célul.

Csenteri, Szabó és Tulit július 30-án érték el a Csapajev csúcsot, Tóásónak egészségügyi okok miatt nem sikerült elérni a hegycsúcsot, később a Khan Tengri meghódításánál Szabó Attilának objektív okok miatt nem sikerült megmásznia a 7000 fölötti csúcsot.

Az augusztus 14-én véget érő expedíció előtt Tulit Zsombor azt nyilatkozta, hogy ez a mászás is a Székelyek a magasban projekt részét képezi, melynek során a hét kontinens legmagasabb csúcsait szeretnék elérni.

Hirdetés

Tulit Zsombor Románia egyik legtapasztaltabb hegymászója, aki járt már a McKinley, a Kilimandzsáró, az Aconcagua és a Mount Vinson csúcsain is.

A hegymászók útvonalának megtekintéséért kattintson a képre:

Hirdetés