Trump aláírta, de elhibázottnak tartja az Oroszország elleni szankciót

Az amerikai elnöknek nem volt más választása, mert a kongresszus mindkét háza elsöprő többséggel szavazta meg a szankciós törvénycsomagot.
Hirdetés

Donald Trump zárt ajtók mögött írta alá – és emelte ezzel törvényerőre – a múlt héten a kongresszus mindkét háza által elsöprő többséggel megszavazott szankciós törvénycsomagot. A képviselőház kedden 419:3 arányban, a szenátus pedig csütörtökön 98:2 arányban voksolt a törvénycsomagra.

Az Oroszország elleni új gazdasági szankciókat a tavalyi amerikai választási folyamatba történt, Moszkva által cáfolt  orosz beavatkozással, valamint a Krím-félsziget 2014-ben történt bekebelezésével és Moszkva Szíriában játszott szerepével indokolták a törvényhozók. Emellett

új szankciókat szavaztak meg Irán és Észak-Korea ellen is.

A törvénycsomag egyik  fontos cikke  megköti az elnök kezét, s korlátozza őt abban, hogy  a szankciókat egyoldalúan, saját jogkörében feloldja. A törvény előírja ugyanis, hogy az elnöknek minden olyan  döntése előtt, amely „az amerikai külpolitikában jelentős változást hoz”,  jelentést kell írnia és engedélyt kell kérnie a kongresszustól.

Rex Tillerson külügyminiszter  elpző nap  újságíróknak kifejtette, hogy Donald Trump „nem nagyon örült” annak, ahogyan a kongresszus megfogalmazta a törvénycsomagot         Az elsősorban az orosz energetikai szektort érintő, az Európai Unió bírálatát és Moszkva ellenintézkedéseit is kiváltó szankciók aláírása után Donald Trump közleményt adott ki. Ebben leszögezte: tiszteletben tartja a kongresszus döntését, de

alkotmányos jogaival összhangban álló intézkedéseket hoz majd.

Hirdetés

Az elnök szerint a törvény „jelentős mértékben elhibázott”, abban  a  kongresszus olyan alkotmányellenes intézkedéseket is rögzített, amelyek szűkítik az elnöki hatáskört. A közleményben Trump reményét fejezte ki, hogy a kongresszus tartózkodik majd „az elhibázott törvény” alkalmazásától, mert ez akadályozná az európai szövetségesekkel történő együtműködést az ukrajnai konfliktus megoldása ügyében. Az elnök ugyanakkor leszögezte: pártfogolja „a teheráni és phenjani lator államok megbüntetését szolgáló kemény intézkedéseket”.

A közleményben az amerikai elnök – kifogásai megfogalamazása mellett – hangoztatta: „problémái ellenére is, a nemzeti egység érdekében” aláírta a törvénycsomagot, és aláírásával világossá teszi azt is, hogy „az Egyesült Államok nem tűr el beavatkozást a demokratikus folyamataiba” és szövetségesei oldalán „fellép Oroszország  felforgató tevékenysége” ellen. 

Hirdetés