Durván mozog a földkéreg a Kárpát-kanyar alatt

Ma hajnalban 4,9-es, tegnap 4,6-os erősségű rengést észleltek.
Hirdetés
A Richter-skála szerinti 4,9-es erősségű földrengést észleltek szerdán 5 óra 32 perckor Vrancea szeizmikus térségében, Buzău megyében – közölte honlapján az országos földfizikai intézet. Az első jelentés szerint 4,8-as erősségű volt a földmozgás, később 4,9-esre módosították ezt az adatot. 
 
A földrengés 132,5 kilométeres mélységben következett be, az epicentrumhoz legközelebb eső települések Nehoiu (15 km), Kovászna (41 km), Bodzaforduló (43 km). 
 
Ugyanabban a térségben kedden is rengett a föld, akkor a Richter-skála szerinti 4,6-os erősségű földrengés történt, 96,6 km mélyen. Constantin Ionescu, az országos földfizikai intézet (INFP) igazgatója azt nyilatkozta, hogy aggodalomra nincs ok, a keddi földrengés beilleszkedik a Vrancea-övezeti földmozgások normális kereteibe. 
 
„A földrengés beilleszkedik a Vráncsa-övezeti normális szeizmikus tevékenységbe, ahol havonta 10-15 fölmozgást regisztrálnak. A földrengésnek nem volt utórengése. Az utóbbi időben ezen a vidéken több 2-es és 4-es magnitúdó közötti földrengés volt, nincs ok aggodalomra” – mondta Ionescu. 
 
Az idei legerősebb földmozgás február 8-án következett be Buzău megyében, és 5-ös erősségű volt. Tavaly két 5,3 fokos földrengést mértek Vrancea térségében, az egyik szeptember 24-én, a másik december 28-án rázta meg az országot. 
 
Az elmúlt 17 esztendő legnagyobb erejű földmozgásai 1990. május 30-án és 31-én következtek be, ezek a Richter-skála szerinti 6,9-es, illetve 6,4-es erősségűek voltak.
 

Hirdetés