Szöknek a börtönőrök a rendszerből

A túlórák megtagadásával sztrájkolnak azok, akik eddig nem mentek nyugdíjba.
Hirdetés
Óriási személyzethiánnyal küzdenek a börtönigazgatóságok, a börtönőrök pedig mától azzal sztrájkolnak, hogy megtagadják a túlórázást – derül ki a börtönhatósági szakszervezet mai közleményéből.
 
„127 millió lejjel csökkentették az országos börtönigazgatóság büdzséjét, és a következő költségvetés-kiigazításkor újabb 57 millió lejt terveznek elvenni. Országszerte 8000 betöltésre váró állás van, a börtönőrök több mint 700 000 órát dolgoztak a rendes munkaidőn felül. Hatból egy alkalmazott távozott a rendszerből az elmúlt két évben, és a kormány befagyasztotta az alkalmazásokat” – sorolja az elégedetlenség okait a börtönőröket tömörítő szakszervezet (FSANP) közleménye. 
 
Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Sorin Dumitraşcu az Agerpres hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az ország mindegyik büntetés-végrehajtási intézetében tiltakozásokat tartanak, amelyeken mind a 11 000 tag részt vesz. Sztrájkőrséget állnak a börtönépületek előtt, és nem vállalnak több túlórát, emellett tüntetést terveznek tartani Bukarestben az országos börtönigazgatóság, valamint az igazságügyi minisztérium épülete előtt. 
 
 
Ugyanazokat a rossz körülményeket kénytelenek elviselni munka közben, amelyek miatt több fogvatartott is pert nyert Románia ellen a strasbourgi emberjogi bíróságon, csak míg a fogvatartottak átlagosan négy évet töltenek börtönben, addig az alkalmazottak átlag 23 évet töltenek a rendszerben – állítja a szakszervezeti vezető. Elégedetlenek a különnyugdíj tervezett módosításával is, aminek következtében egyedül hétfőn több mint kétszázan kérték a nyugdíjaztatásukat, hogy még a régi számítási rendszer szerint kapjanak nyugdíjat.
 
Dumitraşcu hozzátette, csak akkor fogják abbahagyni a tiltakozást, ha a kormány vállalja, hogy befektetéseket eszközöl a munkakörülmények javítása érdekében, ha új alkalmazottakat vesznek fel, és ha a kabinet tárgyalóasztalhoz ül velük a börtönalkalmazottak jogállását szabályozó új törvény kidolgozása érdekében. 

Hirdetés