Steril szobára gyűjt az Untold fesztivál

A daganatos gyermekek túlélési esélyeit javítanák a fesztivál idején, illetve az azt követő hónapokban gyűjtött adományokból.
Hirdetés

Két steril szoba kialakítását tűzte ki célul a Untold fesztivál és Boldogság Alap (Bursa de fericire) a kolozsvári 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sürgősségi Gyerekkórházban. A beruházást 100 ezer euróra saccolják, a munkálatokat pedig 2018-ra időzítették – számol be a fesztivál közleménye.

Az összeg előteremtésében számítanak a fesztiválozókra is, akik a következő módon adományozhatnak: a fesztivál ideje alatt SMS formájában a 8844-es telefonszámra a SPITAL szót küldve 2 euróval támogathatják a kezdeményezést, vagy banki átutalással az egyesület javára is elküldhetik adományaikat jövő év márciusáig.

Romániai statisztikák szerint az országban igen rossz az arány a rákos betegek kezelésében, hiszen minden második daganatos gyermek meghal. Európában a felépülési arány 80%-os. A bukaresti, brassói és temesvári onkológiai szekciók felújítása után Kolozsváron is javítani szeretnének a helyzeten. Egy steril szoba évente 30 gyerek számára tudna ellátást biztosítani. A befektetés eredményei előreláthatóan 10 év után mérhetőek igazán, hiszen ez idő alatt megközelítőleg 600 gyereket tudnak majd itt ellátni – nyilatkozta Carmen Uscatu, az Adományozz Életet egyesület elnöke.

A közleményben idézett dr. Gheorghe Popa, a 2-es számú Gyerekgyógyászati Klinika és Sűrgősségi Gyerekkórház orvosa elmondta: a megfelelő ellátás biztosítása egy leukémiás gyerek számára akár életmentő is lehet: a leukémias betegek kemoterápiás kezelése során nagy dózisú citosztatikumot használnak, amely segíti a kicsik gyógyulását, de egyben gyengíti az immunrendszerüket is. Ezért fontos a megfelelő steril szobák kialakítása, a kezelés alatt álló betegek elszigetelése, és ez által a leghatékonyabb kezelés biztosítása, hiszen a kezelés alatt álló gyerekekre nagyobb veszéllyel vannak a fertőzések és egyéb megbetegedések – mondta. 

Hirdetés