Megbuktak a tanári versenyvizsgán, mégis oktatnak

Hát ezért olyan gyenge a romániai közoktatás.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, több pedagógusnak sikerült elérnie a katedra megszerzéséhez szükséges osztályzatot az óvások elbírálása után. A versenyvizsgára jelentkezett pedagógusok 47 %-a elérte a minimálisnak számító 7-es, vagy annál nagyobb osztályzatot, az Oktatási Minisztérium által kibocsátott végleges eredmények szerint. 

Viszont van ennek a versenyvizsgának egy megrázó eredménye is: körülbelül 11 000 oktató helyettes tanerőként fog dolgozni, akkor is, ha a versenyvizsgán 1.00 és 6,99 közti eredményt ért el. Hogy miért? Románia akut tanerőhiánnyal küszködik, amelyet az alacsony fizetések, az elavult tanterv, továbbá az okoz, hogy a frissen végzett tanerők nehezen tudnak elhelyezkedni a merev rendszerben, állítják a szakértők.

Konkrétan: az óvások elbírálása után a végleges eredmények a következőképpen alakultak: 118 személy (0,57 %) kapott 10-est, 9 772 (47,06 %) személy kapott 7 és 9,99 közti osztályzatot, 6 876 személy kapott 5 és 6,99 közti osztályzatot, további 4 006 személy pedig 1 és 4,99 közti osztályzatot.

Oktatási szakértők szerint az alacsony osztályzattal rendelkező tanerőknek nem lenne szabad bekerülniük a rendszerbe. Viszont: „Bármennyire is nehezünkre esik, el kell fogadnunk, hogy az alacsony szinten teljesítő helyettes tanerők oktatni fogják a gyermekeket. Ilyen körülmények között azonban ne csodálkozzunk a romániai közoktatás gyenge minőségén”, véli Dana Alexe, az Oktatáspolitikai Központ elnöke.

Ștefan Vlaston az „EDU CER” egyesület elnöke szerint addig nem is lehet álmodni a romániai közoktatás javulásáról, amíg az oktatóknak nincs megfelelő szaktudásuk. „Ezek az emberek nincsenek felkészülve a hivatásukra. Azok, akik alacsony osztályzatokat kaptak, olyan személyek, akik más területeken is szerencsét próbáltak, ám kudarcot vallottak. Ezért aztán egy olyan terület felé fordultak, ahol a szakértelmet nem veszik annyira figyelembe”, hangsúlyozza Vlaston.

Hirdetés