Mit keresett Emil Boc és Ionuţ Ţene a Szamos közepén? (VIDEÓ)

Kolozsvári művészek tiltakoztak a Vasgárda-szimpatizáns hivatalnok kinevezése ellen.
Hirdetés

Kolozsvári művészek a tiltakozás kreatív formáját választották pénteken Kolozsváron, ahol reggel két installációt horgonyoztak le a Szamos közepén, a Garibaldi és az Erzsébet hídnál.

Az installációk Emil Boc polgármestert és Ionuţ Ţenét, a városháza kulturális bizottságának nemrég kinevezett vezetőjét ábrázolják: Ţenét A diktátor című, Hitlert parodizáló Chaplin-film Hynkel-figurájaként, amint elsüllyeszti a Kolozsvár-hajót, amelyen Boc is utazik. „Boc nu-l mai Ţene, că ne scufunzi” – a román felirat lefordíthatatlan szójátékkal arra kéri a polgármestert, hogy ne tartsa meg Ţenét a kulturális bizottság vezetői tisztségében, mivel ezzel elsüllyeszti a várost.

A két építményre hangszórót is szereltek, amelyek Ţene etnikai gyűlöletet keltő nyilvános beszédeinek részleteit sugározták.

A 7 órakor kihelyezett installációkat egy-másfél óra múlva eltüntették a helyi hatóságok, pedig az akciózók azt szerették volna, ha legalább délig ott maradnak a Szamoson.

Kolozsvári civil aktivisták az utóbbi hetekben össztüzet zúdítottak Emil Bocra és Ionuţ Ţenére, mivel a polgármester kinevezte a testület élére a vasgárdista szimpátiájáról, szélsőséges nacionalizmusáról és ortodox fundamentalizmusáról híressé vált tisztviselőt, aki amellett, hogy egykoron Gheorghe Funar polgármester jobbkeze volt, a Napocanews nevű portálon írja évek óta uszító, gyűlölködő cikkeit.

Hirdetés

Ţene ellen egyébként korábban több feljelentést tett a hivatalos szerveknél Hans Hedrich civil aktivista és a Kolozs megyei RMDSZ is, civilek pedig petíciót indítottak a kinevezése ellen.

Hirdetés