Ismét bepanaszolta az RMDSZ a szélsőjobbos Ioan Țenét

Ezúttal a Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez fordultak.
Hirdetés

Mert, ugye, az történt, hogy a kolozsvári (és nem csak) körökben szélsőjobboldali nézeteiről közismert Țenét kinevezték Kolozsvár Oktatási, Kulturális, Vallási, Sport és Szociális kérdésekkel foglalkozó irodájának vezetőjévé.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezete jelezte június végén, hogy a tisztviselő kinevezése összeférhetetlen közéleti tevékenységével, hiszen Ioan Țene több alkalommal is tett nyilvánosan sértő és diszkriminatív megjegyzéseket a kisebbségek irányába. Be is nyújtottak egy panaszt az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD). 

A következő lépésként elkezdték a közigazgatási eljárást is, annak érdekében, hogy visszavonják Țene kinevezését, tájékoztatott Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke: „Az 554/2004-es közigazgatási bíráskodásról szóló törvény alapján előzetes panaszt nyújtunk be a Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez valamint a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz. Ez a két intézmény érintett a versenyvizsga megszervezését illetően, melynek eredményeként a vasgárdistákkal rokonszenvező köztisztviselő kerülhetett a kincses város kulturális osztályának élére. Ma mindkét intézményhez letettük a hivatalos panaszt. Köztudott, hogy ez a téma hosszú ideje foglalkoztatja a civil társadalmat is, több mint 2300 aláírást gyűjtöttek össze különböző civil szervezetek a tisztviselő kinevezésének visszavonásáért.”

Csoma arról is beszélt, hogy a Diszkriminációellenes Tanács további kiegészítéseket kért a benyújtott panasz mellé, melyet ezen a héten küldtek Bukarestbe, és a tanács várhatóan augusztus elsején tárgyalja az oda benyújtott panaszt. A Köztisztviselők Országos Ügynökségéhez és a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalhoz benyújtott panaszokra 30 napon belül kell érkeznie a hivatalos válaszoknak. Az előzetes eljárás keretében megszerkesztett panaszt több szervezet írta alá, köztük az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Kolozsvári Zsidó Hitközség, a Társadalmi Párbeszédért Csoport (GDS) és a Romani Criss roma érdekvédelmi szervezet.

Hirdetés