A PSD-ben tilos igazat mondani!

És ha valaki mégis megteszi, legyen ő bármilyen párthű, levágják a fejét.
Hirdetés

Egy kis hűhó kerekedett ki abból az interjúból, melyet Eugen Teodorovici úr a múlt hét közepén adott a Digi 24 tévéadónak.

Nem azért, mintha a volt PSD-elnök (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) és miniszterelnök Victor Pontához közeli személynek ismert Teodorovici úr valamiféle hallatlan támadásokat intézett volna El Lider Maximo, vagyis Liviu Dragnea úr ellen. Egy mérnököcske ellen, aki Románia teljhatalmú urának képzeli magát és Nicolae Ceauşescu egyfajta alteregójaként viselkedik. Vagy azért, mert Teodorovici úr aláásta volna Mihai Tudose kormányfő tekintélyét, akármilyen kevés is az, akinek tiszteletbeli tanácsadója már csak néhány óráig volt azután, hogy válaszolt Claudiu Pândaru és Florin Negruţiu pontosan célzott kérdéseire.

Nem, szó sincs róla.

Teodorovici úr merészelt nagyon gyakran megjelenni a tévében (halálos bűn!),

hangosan gondolkodni, jogos dolgokat felvetni, igazságokat elismerni.

Mint például azt, hogy Ionuţ Mişa úr, a Tudose-kormány pénzügyminisztere egy sor nem helyénvaló kijelentést tett. Vagy azt, hogy semmilyen formában nem indokolt egy megastadion Alexandriában (Liviu Dragnea származási helye, Teleorman megyeszékhelye – a szerk.). Vagy azt, hogy az Egyház bevételeire adót kellene kivetni, mert végre az Egyháznak is fel kellene fognia, hogy a XXI. században élünk.

Szó se róla, az Egyház, bármelyik felekezetről lenne is szó, nagyon jól ismeri az érdekeit és azt, hogy miként kell azokat a XXI. század gazdasági normáinak megfelelően kezelnie. Hiszen különben miként lehetne magyarázni – például – Vád, Felek és Kolozs Érsekségének nemrégi nyilvános bejelentését, hogy Electrica-részvényeket vásárolt? És ez csak egy a BOR SA (Román Ortodox Egyház „Részvénytársaság” – a szerk.) kereskedelmi műveleteiből, melynek Igazgatótanácsát maga Dániel pátriárka vezeti. A fentebbi példához csak azért folyamodtam, mert kézenfekvő volt, hiszen én magam is „haszonélvezője” vagyok annak az elektromos áramnak, melyet az a cég szolgáltat, melynek részvényeit most már az említett Érsekség is birtokolja. Következésképpen a saját bőrömön érzem a szolgáltatások minőségét és azt, hogy miként lehetett maximális profitot kisajtolni a fogyasztók rovására. A számlabefizetési pénztárak előtti sorok hossza több mint releváns.

Nincs kétségem afelől, hogy a sokak által jó közgazdásznak tartott Eugen Teodorovici úr nemcsak ezeket a dolgokat ismeri részletekbe menően, hanem azt is,

mekkora nemcsak a BOR, hanem a többi romániai felekezet vagyona is.

Volt pénzügyminiszterként és abban a minőségében, mellyel az interjú készítésekor rendelkezett, ugyanez a Teodorovici úr a lehető legjobban tudta, milyen rosszul áll az ország költségvetése és milyen égető a kormányon lévők számára, hogy túlélési megoldásokat találjanak. Márpedig ezek egyike egy ilyenfajta adó lenne.

Hirdetés

De Klaus Iohannis elnök vagy Liviu Dragnea úr Teodorovici kijelentésével kapcsolatos kritikáitól függetlenül nem hiszem, hogy az Egyházra kivetett adóval kapcsolatos javaslat volt Tudose kormányfő tiszteletbeli tanácsadója on the spot leváltásának oka.

Eugen Teodorovici úr igazat mondott, amikor szembeszállt Sevil Shhaideh kormányfő-helyettes pántlikázott döntésével, aki óriási összeget engedélyezett egy megastadion felépítésére Teleorman fővárosában. Márpedig, ha valaki

olyan igazságokat ismer el, melyek nem tetszenek a párt fejesének, akkor ezért a tisztségével fizet meg a PSD-ben.

Vasárnap, a TVR1 Claudiu Lucaci által készített Ultima ediţie (Utolsó kiadás – a szerk.) című műsorában a művelődésügyi és nemzeti identitási miniszter, Lucian Romaşcanu úr mindenféle szónoki gyakorlatokat végzett. De végül az interjú készítője által sarokba szorítva Romaşcanu úrnak el kellett ismernie, hogy a PSD–ALDE (Szociáldemokrata Párt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) januártól, kormányra kerülésétől vasárnapig, július 16-ig semmit sem tett a Nagy Egyesülés Centenáriumának megünnepléséért. Romaşcanu úr még azt is elismerte, hogy fel akarják számolni a Centenáriumi Főosztályt.

Ha ezt követően Romaşcanu úr nem vetette volna be elismert szóművészi tehetségét, akkor egyáltalán nem kizárt, hogy a műsor során elismert igazságok neki is az állásába kerültek volna.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés