Hoppá: megadóztathatja az állam a dúsgazdag ortodox egyházat

Még a hagymakupolák is megremegnek a hírre.
Hirdetés

Jó úton halad afelé Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter, Mihai Tudose miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója, hogy kiátkozzák az egyházból: a szociáldemokrata politikus fölvetette, hogy meg kéne adóztatni az adómentességet élvező román ortodox egyházat.

Teodorovici csütörtökön este a Digi 24 hírtelevízió meghívottjaként elmondta: tárgyalások folynak az ortodoxokkal a kérdés megegyezéssel történő rendezésére.

„Visszaszolgáltatjuk, amit vissza kell szolgáltatnunk, és akkor meg kell találni a módot a megadóztatásukra,

mivel nem tartom normálisnak” – utalt a fennálló helyzetre Teodorovici, rámutatva: ha összeadnák a pénzeket, amelyekkel az állam az utóbbi 27 évben támogatta az egyházat, óriási összeg lenne a végeredmény.

Kijelentette: egyensúlyt kell teremteni, és meggyőződését fejezte ki, hogy az elkészült javaslatot az egyház elfogadja majd.

Hozzátette: az államnak vannak még olyan pénzszerzési opciói is, amelyeket az ortodox egyház valószínűleg nem támogatna teljes szívből. Arra a felvetésre, hogy vajon a prostitúció megadóztatásáról van-e szó, nem válaszolt egyértelműen, de sejtetni engedte, hogy ilyesmiről van szó.

„Az egyháznak megértőnek kell lennie és választania kell, a 21. században élünk, és sok, nagyon sok pénzre van szükség” – mondta Teodorovici, aki a többi egyház megadóztatásáról nem beszélt.

A Román Televízió 2011-es riportja szerint az ortodox egyház vagyona mintegy 420 millió eurós.

Hirdetés

A Money.ro gazdasági portál ugyanakkor korábban arról írt,

az ortodox egyház mesés vagyonnal rendelkezik Romániában, amelynek értéke meghaladja a hárommilliárd eurót.

Több mint 40 000 hektárnyi mezőgazdasági birtoka van, ugyanennyi erdeje, emellett legalább 15 vendéglátó-ipari, energetikai, fafeldolgozó, építőipari, mezőgazdasági és egyéb cégben birtokol részvényeket. Ráadásul kiadói, nyomdái és 27 rádiója is van.

Óriási bevételekre tesz szert gyertya- és kegytárgy-értékesítésből is.

Ugyanakkor, ha visszakapná államosított erdeit, egyéb birtokait és egyházi kincseit, vagyona a tízmilliárd eurót is meghaladná.

Az ortodox egyház bevétele mintegy 90 millió euró  évente.

Hirdetés