Szinte egy lakás áráért kelt el Ceauşescu vadászpuskája

De nem a puska volt az aukció legmagasabb áron értékesített darabja.
Hirdetés

32 ezer 500 euróért kelt el kedd este a bukaresti Artmark aukciós ház által tartott árverésen az a II. Károly király számára 1922-ben készített vadászpuska, amelyet utóbb elkoboztak és Nicolae Ceauşescu számára módosítottak.

Holland&Holland márkájú, arannyal díszített fegyvert a királyi család tiranai követségnek megrendelésére készítették. A kikiáltási ár 12 ezer euró volt.

Az egykori diktátor 1989 decemberében vadászott utoljára a fegyverrel, tíz nappal azelőtt, hogy rögtönítélő bíróság döntése alapján őt és feleségét, Elenát kivégző osztag elé állították. 

A véres és kegyetlen vadászatairól hírhedt diktátor egyébként csak látszólag volt jó vadász, valójában nem tudott rutinosan bánni a fegyverrel. A rendszerváltozás után a családhoz közel álló személyek árulták el, hogy olykor mesterlövészeket is bevetettek, hogy minél sikeresebbnek tűnjön a diktátor vadászata.

Hirdetés

A keddi árverés legsikeresebb darabja egy ócskapiacon 100 euróért vásárolt Enigma sifrírozó gép volt. Az 1941-ben gyártott, a német hadsereg által a második világháborúban az üzenetek kódolására és visszafejtésére használt bonyolult eszköz 45 ezer euróért cserélt gazdát.

Az aukción elárverezett tárgyak összértéke 133 ezer euró volt.

Hirdetés