A Székelyföldre látogat Klaus Iohannis

Van mit megbeszélni a magyarokkal, az biztos.
Hirdetés

Hargita és Kovászna megyébe látogat július 18-án Klaus Iohannis román államfő.

A székelyföldi látogatást Mădălina Dobrovolschi, az elnöki hivatal szóvivője jelentette be kedden, amikor az államfő programját ismertette.

Az elnök egyebek mellett felkeresi a csíksomlyói ferences kegytemplomot, a csíkszentkirályi ásványvíz-palackozó üzemet, a csíkszeredai megyeházán pedig a térség háromszáz választott önkormányzati képviselőjének és közigazgatási tisztségviselőjének jelenlétében tartandó tanácskozáson vesz részt.

A szóvivő szerint Iohannis személyében hosszú idő óta először látogat román államfő ebbe a két megyébe, célja pedig az, hogy tájékozódjék a helyi problémákról, és felmérje a régió fejlesztési lehetőségeit.

Az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint nem volt politikai egyeztetés az RMDSZ és az elnöki hivatal között Klaus Iohannis jövő keddre tervezett székelyföldi látogatásáról. Porcsalmi Bálint az MTI-nek elmondta: az RMDSZ-t sem az államelnök, sem a hivatala nem kereste meg programegyeztetés céljából. Hozzátette: a hivatal a két megye önkormányzati vezetőivel egyeztette a látogatás technikai részleteit.

Hirdetés

„Önkormányzati képviselőkkel találkozik az államelnök, ahol a kollégák el fogják majd mondani, milyen problémákkal küszködik Székelyföld. Nyilván ki fognak térni az államelnöknek a magyar közösséggel kapcsolatos kijelentéseire is” – fogalmazott Porcsalmi Bálint. Az RMDSZ ügyvezető elnöke korainak nevezte azt a kérdést, hogy van-e gesztusértéke a látogatásnak. Kijelentette, az államfő már korábban elkezdte az országjárását. Korábban moldvai megyéket keresett fel, és most a két magyar többségű megye is sorra kerül.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzati vezetője elmondta, az elnök korábbi országjárásán megyéket keresett fel. Ez az első alkalom, amikor a két megye meglátogatásának a programja hangsúlyosan össze van kapcsolva. „Nyilván azért, mert ez az a két megye, amelyikben magyar többség van, amelyben hasonlók a gondok” – magyarázta. Tamás Sándor elmondta: a megbeszélések során tájékoztatni fogják az államfőt mindarról, amit Székelyföld és Románia jövőjéről gondolnak. „Van néhány kérdés, amit határozottan másként látunk, és ezekben a kérdésekben szeretnénk nyomatékosítani az álláspontunkat” – fogalmazott Tamás Sándor.

Hirdetés