Nem férnek a bőrükbe a szélsőbalosok: rendőrökre támadtak a tüntetők Hamburgban

A G20 csoport találkozójára készültek így Lenin, Sztálin, Mao, Kun Béla, Rákosi és bűntársaik mai elvtársai.
Hirdetés

Összecsaptak a rendőrökkel szélsőbaloldali tüntetők csütörtökön Hamburgban, a G20 csoport csúcstalálkozójának előestéjén.

A G20 – Üdv a pokolban (G20 – Welcome to Hell) nevű tüntetés helyi sajtóbeszámolók szerint nagyjából egy órán keresztül feszült, de erőszakmentes légkörben zajlott. 20 óra körül azonban feketébe öltözött, arcukat a német szabályok ellenére eltakaró demonstrálók tűzijátékokat gyújtottak és kövekkel, palackokkal dobálták meg a rohamrendőröket, akik paprikaspray-vel és vízágyúk bevetésével válaszoltak.

A hamburgi rendőrség közleménye szerint megtámadták szóvivőjüket is, aki ugyan nem sérült meg, de el kellett hagynia a helyszínt.

Ralf Martin Meyer, a hamburgi rendőrség vezetője az ARD országos köztelevíziónak elmondta, hogy megpróbálták leválasztani a fekete ruhás, maszkot viselő tüntetők csoportját – az úgynevezett fekete blokkot – a békés demonstrálók tömegétől, ami „kaotikus jeleneteket” eredményezett.

Hozzátette, hogy a tüntetés feloszlatása után egész éjjel lehetett számítani erőszakos demonstrálók „decentralizált akcióira”.

 

 

Hirdetés

A rendőrség a Twitter-oldalán közölte, hogy a város különböző pontjain rendőröket támadnak meg és gyújtogatnak. Egyben felszólították a lakosságot, hogy tartsanak távolságot az erőszakoskodóktól.

A hatóságok adatai szerint összesen 76 rendőr sérült meg, hárman kórházi kezelésre szorultak. A tüntetés szervezői úgy tudják: számos aktivista is sérülést szenvedett, néhányan közülük súlyosan megsebesültek. Pontos számukat egyelőre nem tudni. A szervezők közölték azt is, hogy legalább 10 embert őrizetbe vettek.

A világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport pénteken kezdődő kétnapos csúcstalálkozójára 29 nagyobb megmozdulást szerveztek a globalizáció jelenlegi formáját elutasító német és nemzetközi civil szervezetek, szakszervezetek és szélsőbaloldali csoportok. A tüntetések napok óta követik egymást, csütörtök estig többnyire békésen zajlottak le.

A rendőrség eleve a leginkább kockázatos tüntetésként tartotta számon a G20 – Üdv a pokolban demonstrációt, és nagy erőkkel készült a rendbontókkal szembeni fellépésre.

A csúcstalálkozó biztosítására mintegy 20 ezer rendőrt vontak össze Hamburgba más német tartományokból és külföldről. Ez az eddigi legnagyobb szabású rendőri művelet az elővárosokkal együtt több mint ötmillió lakosú észak-németországi kikötővárosban.
 

Hirdetés