Kivégeztek egy magyar állampolgárságú férfit az Egyesült Államokban

William Morvát gyilkosság miatt ítélték halálra Virginia államban.
Hirdetés

Kivégezték csütörtök este az Egyesült Államokban, Virginia államban a magyar származású, magyar állampolgársággal is rendelkező William Morvát, akit két ember meggyilkolása miatt ítéltek halálra – jelentette a CBS amerikai hírtelevízió.

Morva édesapja magyar, de ő maga már az Egyesült Államokban született. A kettős állampolgárság azonban csak úgynevezett harmadik országokban számít; az amerikai hatóságok számára William Morva jogi értelemben amerikai volt, míg a magyar hatóságok számára magyar. Mentálhigiénés szakemberek, az ENSZ emberi jogi szakértői mellett ezért az amerikai magyar nagykövetség is próbálta elérni, hogy Morván ne hajtsák végre a halálos ítéletet.

Ennek ellenére Virginia állam demokrata párti kormányzója nem kegyelmezett meg az elítéltnek, s William Morvát helyi idő szerint csütörtök este méreginjekcióval kivégezték. William Morva nem élt az utolsó szó jogával, mikor megkérdezték, akar-e szólni, csak annyit mondott: nem. A törvényszéki orvos 21.15 órakor állapította meg a halál beálltát.

A Morva kivégzése ellen érvelők azért kérték a kormányzót, hogy kegyelmezzen meg a halálraítéltnek, mert úgy vélték, Morva mentális zavarral küzd, s ezért gyilkolt. Tárgyalásakor szakemberek vizsgálták meg, akik arra jutottak, hogy az akkor még csak vádlott Morva személyiségzavarral küzd, ami miatt „furcsa dolgokat hisz”. A tárgyalás után egy pszichiáter azt állapította meg, hogy a férfinek tévképzetei vannak, azt képzelte például, hogy életveszélyes emésztési problémái vannak, a Fehér Ház és a rendőrség pedig összejátszott, hogy lecsukják.

Morvát 2005-ben rablással vádolták, de egy sérülés miatt kórházba vitték, ahonnan egy rendőrt leütve megszökött. A rendőr fegyverével agyonlőtt egy fegyvertelen biztonsági őrt, majd másnap hátulról fejbe lőtt egy rendőrt – e két gyilkosságért ítélték halálra. Édesanyja szerint azért szökött meg, mert azt képzelte, hogy a börtönben valaki meg akarja ölni.

Hirdetés

Terry McAuliffe virginiai kormányzó ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy Morva tisztességes eljárásban részesült, melynek során az derült ki, hogy nincs olyan személyiségzavara, amely miatt ne lenne tisztában tettei következményével, és a börtönszemélyzet sem jelezte, hogy Morvának súlyos mentális zavara lenne.

„Személy szerint ellenzem a halálbüntetést, de arra esküdtem fel, hogy betartatom az állam törvényeit, bármi legyen is róluk a személyes véleményem, mindaddig, míg igazságosan és méltányosan alkalmazzák őket” – foglalt állást a kérdésben a kormányzó.
 

Hirdetés