Kiköbözték, mekkora volt idén egy család átlagos jövedelme

Havi 2849 lej pénzben + 401 lej természetben.
Hirdetés
 3250 lej volt egy család havi átlagos jövedelme az első negyedévben, a kiadások 2761 lejre rúgtak – írja az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közzétett közleményében. 
 
Az első negyedévben 3250 lej volt egy család havi átlagos jövedelme, egy személyre számítva átlagosan 1233 lej jutott. A kiadások átlagos összege 2761 lej volt családonként (1048 lej személyenként), ez az összbevétel 85 százalékának felel meg. 
 
Az INS statisztikája szerint az összbevételből átlagosan 2849 lej pénzben, 401 lej természetben valósult meg, 
 

az összjövedelem csaknem 60 százalékát a fizetések tették ki. 

21,7 százalékkal a szociális juttatások következnek. A mezőgazdasági tevékenységből származó bevételek eközben 1,9 százalékot tesznek ki, a nem mezőgazdasági jellegű egyéni munka 2,2 százalékot, a különböző javak értékesítése pedig 0,8 százalékot.
 
Jelentős szelet jut a természetbeni bevételeknek is, 12,3 százalékos részesedése van a teljes összegben – itt a fő tényező 10,9 százalékkal a saját fogyasztásra megtermelt élelmiszerek ellenértéke.
 

A kiadások legnagyobb része élelmiszerekre, 

nem élelmiszer jellegű termékekre, szolgáltatásokra, adókra, illetékekre megy el, illetve a háztartáshoz kapcsolódó kiadásokra, mint az állatok étele, a gazdaságban dolgozók kifizetése, az állatorvosi szolgáltatások stb.
 
A befektetéseknek, mint a lakásvásárlás vagy -építés, a telekvásárlás, mezőgazdasági gépek beszerzése, részvényvásárlás stb., továbbra is igen elenyésző aránya van, a lakossági kiadások alig 0,5 százaléka ment erre a célra.

Hirdetés