Olyan sok a kanyarógyanús beteg Udvarhelyen, hogy nem elég az ágy

A rendőrség vigyáz a rendre a kórház területén a hozzátartozók agresszív viselkedése miatt.
Hirdetés

Több mint 100 kanyarógyanús esetet észleltek az elmúlt hetekben a székelyudvarhelyi kórházban, az esetek felénél beigazolódott, hogy fertőzésről van szó, állítja a kórház vezetősége. Egyes páciensek miatt a helyi rendőrség közbelépésére is szükség volt, ugyanis hozzátartozóik rátámadtak az orvosokra, rongáltak, néhány beteg pedig a kezelőorvos engedélye nélkül távozott a kórházból.

A székelyudvarhelyi kórház képviselője, Farkas Zsuzsanna szerint az elmúlt időszakban 104 kanyarógyanús beteget utaltak be a kórházba Betfalváról (Beteşti) és Székelyudvarhelyről, mindannyian roma közösségekből származnak. 72 személyt már kiengedtek, 54 betegnél beigazolódott a betegség, de már meggyógyultak. 32 páciens a kórház fertőző osztályán várja a vizsgálatok eredményeit.

Az idézett forrás szerint a betegek egy része szamárköhögésben is szenved. A páciensek jelentős része kiskorú, a csecsemőket az édesanyjukkal együtt fektetik be a kórházba.

A kórház menedzsere, Lukács Antal az Agerpres hírügynökségnek elmondta, eddig nem látott helyzettel találták szemben magukat, de megoldották. A sok beteg miatt újabb ágyakat kellett elhelyezniük a fertőző osztályon, hat pácienst pedig Csíkszeredába kellett áthelyezniük.

Hirdetés

A kórház vezetősége felkérte a helyi rendőrséget, hogy óránként járőrözzenek a kórház területén, ugyanis a betegek hozzátartozói szidalmazzák az alkalmazottakat, halálosan megfenyegetik őket, ablakokat szedtek ki a helyükről és köpködnek a kórházban.

A hatóságok szerint csökkenőben van a kanyarós megbetegedések száma Székelyudvarhelyen.   

Hirdetés