Már a korrupcióellenes ügyészek is korruptak?

Egy civil szervezet bepanaszolta a DNA egyik ügyészét, aki állítólag megzsarolt egy korrupciógyanús köztisztviselőt.
Hirdetés

A Romanian Community Coalition nevű civil szervezet szerdán panaszt tett a legfelső bíróságnál az országos korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyik ügyésze, név szerint Jean Uncheşelu ellen. Azzal gyanúsították meg, hogy még 2013-ban megzsarolt egy köztisztviselőt: állítólag 10 ezer lejt kért azért, hogy ne nyújtson be fellebbezést egy árverésre bocsátott ingatlan végrehajtási parancsa ellen.

A korrupció visszaszorításáért alakult, kaliforniai székhellyel rendelkező szervezet egy hitelesnek tűnő, titkosított dokumentumot szerzett meg, mely részletesen leírja az esetet. Eszerint  Uncheşelu, aki akkor még a craiovai bíróság mellett működő ügyészségnél dolgozott, behivatott magához egy köztisztviselőt, Niţă Cezar Cătălint a bírósági végrehajtói irodából. Némi szóváltás után a férfit többek között azzal vádolta meg, hogy korrupcióval szerzett meg az adósok javára egy elárverezésre ítélt lakást, melynek a végrehajtója volt.

Uncheşelu a dokumentum szerint 10 ezer lejt kért azért, hogy elálljon a büntetőjogi felelősségre vonástól, és felajánlotta, hogy ügyész felesége beavatkozásával törölteti a végrehajtói parancsot. A dokumentum azt állítja, hogy a feleség több adósnak is segített ilyen formában.

Jean Uncheşelunak több fajsúlyos ügye is volt a DNA-nál, többek között Mircea Băsescu, Traian Băsescu volt államfő testvére és Victor Ponta volt kormányfő korrupciós dossziéjában is fontos szerepe volt. Többször került a PSD és a sajtó kereszttüzébe.

Hirdetés