446 év után először tartottak közös zsinatot az erdélyi protestáns egyházak

Evangélikus és református lelkészeket is szenteltek a Farkas utcai templomban.
Hirdetés

Oktatási intézményeik fenntartása mellett tett fogadalmat a Romániai Református Egyház és a Evangélikus-Lutheránus Egyház közös zsinata, amelyet 446 év után először tartottak meg kedden Kolozsváron.

A szervezők közleménye szerint a zsinat elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben a két romániai protestáns egyház vezetői elkötelezték magukat a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet és az egyéb

egyházi oktatási intézmények további fenntartása mellett.

A reformáció 500. évfordulója jegyében szervezett ünnepi rendezvény résztvevői hálát adtak az elmúlt fél évezredért, és megerősítették, továbbra is felvállalják a reformátorok örökségét.

A protestáns teológia dísztermében tartott zsinat résztvevőit Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, a Romániai Református Egyház Zsinatának ügyvezető elnöke köszöntötte. Elmondta: a két erdélyi protestáns egyház múltbeli együttműködéseinek közege a szükséghelyzet volt, alapja a közös nyelv és a közös protestáns örökség, mozgatórugója a keresztény szeretet.

Felhívta a figyelmet, hogy az ünnepi alkalom célja nemcsak a hálaadás és emlékezés, hanem

a lutheránusok és reformátusok közös jövőjének keresése is.

Rámutatott: a történelem viharai között tartósnak bizonyuló kötelékeket tovább erősítik, és a lelkészképzésre fektetik a hangsúlyt.

Hirdetés

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Magyarországi Református Egyház nevében köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, a reformáció abban különbözött más forradalmaktól, hogy az elcsendesedés jegyében folyt, Isten ölelésének csendjéből pedig bátorság, újítások, küzdelmek, világra szóló változások indultak el.

A zsinat kedd délután a kolozsvári Farkas utcai református templomban közös lelkészszentelési istentisztelettel zárult.

Fotók: Erdélyi Református Egyházkerület Facebook-oldala
 

Hirdetés