Bírálja és ellenőrizteti az igazságügy-miniszter a DNA-t

Tudorel Toader szerint tarthatatlan, hogy a korrupcióellenes ügyészségen tíz éve nem volt alapos vizsgálat.
Hirdetés

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynál (DNA) eljött a tisztázások ideje – jelentette ki hétfőn Tudorel Toader igazságügyi miniszter annak kapcsán, hogy az intézményen belül ellentétek robbantak ki egy kiszivárogtatott hangfelvétel kapcsán.

A minisztérium épületében nyilatkozó Toader azt mondta, már a 13-as kormányrendelettel kapcsolatos vizsgálatra vonatkozó jelentésében „erősen meghúzta a vészharangot” a DNA tevékenységével kapcsolatban, és felhívta a figyelmet, hogy a DNA-nak az alkotmányos előírások betartásával kell működnie.

„Teljes meggyőződésünkkel támogatjuk a korrupcióellenes harcot, de kérem, jegyezzük meg, hogy a korrupcióellenes harc nem csak a DNA-t jelenti, nem csak büntetések és ítéletek végrehajtását jelenti. Elsősorban a korrupciós cselekedetek megelőzését jelenti, a büntetőjogi lépés csak a végső megoldás” – vélekedett az igazságügyi miniszter.

A DNA-val kapcsolatban felröppent legutóbbi feltételezésekről Tudorel Toader elmondta: a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ellenőrző testületéhez fordult a nyilvánosságra került hangfelvétel ügyében, kérve, hogy a testület tisztázza annak hitelességét.

Toader kijelentette: felkérte a CSM ellenőrző testületét, hogy értékelje ki a DNA és a Legfőbb Ügyészség vezetőségének tevékenységét, lévén, hogy erre már 10 éve nem került sor.

„Remélem, az nyer majd megállapítást, hogy nincs szelektív igazságszolgáltatási rendszerünk”- jegyezte meg Toader. „Támogatjuk a korrupciós cselekedetek megelőzését, de igazságügyi miniszterként kötelességem, hogy ne csak a pozitív oldalát lássam, vagyis azt a tényt, hogy sok tettest lelepleznek és elítélnek, hanem a negatív oldalát is, éspedig, hogy sok román állampolgárt letartóztatnak, vizsgálatot indítanak ellene, bíróság elé állítják, esetleg el is ítélik, hogy aztán később kiderüljön ártatlanságuk, ami valóságos tragédia, és fekete folt Románia igazságszolgáltatói rendszerén” – tette hozzá a tárca vezetője.

Hirdetés

A DNA-n belül azt követően robbant ki botrány, hogy a kormányhoz közel álló România TV néhány hete nyilvánosságra hozott egy olyan hangfelvételt tett közzé, amely a csatorna állítása szerint kompromittáló Laura Codruţa Kövesire, a DNA főügyészére nézve. A felvételen az hallható, amint megsürgeti az egyik beosztottját, hogy az általa vezetett bűnvádi eljárásban mielőbb „jusson el a miniszterelnökhöz”. Kövesi azért elégedetlen, mert bizonyos ügyekben késik a vádemelés, egyes ügyeket 6-7 év alatt sem sikerült lezárni.

A DNA szóvivője, Livia Săplăcan útján reagált, aki szerint a felvétel részleteket tartalmaz Kövesinek az ügyészekkel tartott munkaülésein vagy nyilvánosan elhangzott beszédeiből, ugyanakkor olyan „szókapcsolatok” is hallhatók, amelyek nem Kövesitől származnak, és amelyekkel mondandójának „súlyos eltorzítása” a cél.

A DNA a kiszivárogtatás miatt feljelentést tett a legfőbb ügyészségen. Az ügyészség a hatóság megtévesztésének gyanújával folytat eljárást, amely hamis bizonyítékok gyártásában nyilvánul meg.

Ugyanakkor a kiszivárogtatás kapcsán Kövesi két ügyész, Mihaela Iorga és Doru Ţuluş  visszahívását kezdeményezte. Ők ugyanakkor z igazságszolgáltatási felügyelethez fordultak, szerintük ugyanis a kiszivárogtatással kapcsolatos vizsgálat során Kövesi nyomást gyakorol az ügyészekre, sőt azt is kezdeményezte, hogy hazugságvizsgálatnak vessék alá őket.

Hirdetés