Ismét van magyar alpolgármestere Marosvásárhelynek

Elvileg kettő is lehetett volna, ha az RMDSZ nem a PSD-vel fog össze.
Hirdetés

Egy év után, ami alatt Dorin Florea egyedül vezette a várost, a marosvásárhelyi tanács csütörtökön két alpolgármestert választott – írja a Népújság.

A Szabad Emberek Pártja (POL) részéről Hermann Mark Christian kezdeményezte határozattervezet egy alpolgármester megválasztására vonatkozott, ám a tervezet plénumbeli vitája során Pui Sebastian javasolta, hogy két alpolgármestert válasszon a testület. A kezdeményező elfogadta a javaslatot, és eszerint módosult a tervezet.

A PSD Papuc Sergiut, a POL Györfi Júliát, az RMDSZ Makkai Gergelyt és a PNL Moldován Călint javasolta jelölteknek. A titkos szavazás előtt Hermann Mark Christian kijelentette: a POL megszavazza az RMDSZ jelöltjét, és e gesztusért cserébe azt várja, hogy az RMDSZ is megszavazza Györfi Júliát. Történelmi lehetőségnek nevezte, hogy az RMDSZ és a POL képviselőiből alkotott többség révén két magyar alpolgármestere lehetne Marosvásárhelynek.

Ám mégsem érvényesült a magyar többség. Az RMDSZ jelöltje 16, a PSD jelöltje szintén 16, a PNL jelöltje öt és a POL jelöltje három szavazatot kapott. Marosvásárhely két alpolgármestere tehát az RMDSZ–PSD-összefogás nyomán Makkai Gergely és Papuc Sergiu lett, akik le is tették a hivatali esküt.

Hirdetés