Narancsos lesz a hétvége

Másodfokú hőségriadó lesz érvényben a teljes déli országrészben hétvégén. Erdélyben is kánikula lesz.
Hirdetés
Narancssárga és sárga jelzésű kánikulariadót bocsátott ki csütörtökön az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM). A figyelmeztetés pénteken és szombaton lesz érvényes az ország nagy részében. 
 
Pénteken az ország 19 megyéjében és Bukarestben lesz érvényben narancsszínű kánikulariadó. Az ország nagy részében a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as küszöbértéket. Az ország déli részén 37-39 Celsius-fokra, éjszaka sem csökken 20 fok alá a hőmérséklet. 
 
Pénteken a Bánságban, Erdélyben, a Körös-vidéken és Moldvában, összesen 15 megyében lesz sárga jelzésű hőségriadó, a csúcshőmérsékletek 33 és 36 fok között alakulnak. 
 
Szombaton az ország 22 megyéjében és a fővárosban is narancssárga jelzésű kánikulariadó lesz. Az ország déli részében 37-40 fokra lehet számítani.
 
Erdélyben, a Bánság déli részén és Moldva északnyugati részén hét megyében érvényben marad a sárga jelzésű hőségriadó. A nappali hőmérsékletek 33 és 36 fok között alakulnak. 
 
A közúti infrastruktúrát kezelő országos vállalat (CNAIR) közleménye szerint a hatályban lévő jogszabályok értelmében a narancssárga hőségriadó alatt álló megyékben tilos a 7,5 tonnás vagy annál nagyobb járművek közlekedése az autópályákon és országutakon. 
 
Kivételt képeznek a személyszállító járművek, az élő állatokat, romlandó, növényi vagy állati származékokat szállító teherautók, a katasztrófa-elhárításhoz, segítségnyújtáshoz használatos járművek, az üzemanyag-szállítók, a palackozott ivóvizet szállító autók, illetve a meghibásodott gépkocsikat elvontató járművek. 

Hirdetés