Még be se iktatták az új kormányt, de már félrebeszél valaki

A wannabe pénzügyminiszter megszüntetné a kötelező magánnyugdíjat. Dragnea cannotbe kormányfő szerint ez ostobaság.
Hirdetés
Megszünteti a kormány a nyugdíjrendszer második pillérét, nyilatkozta csütörtökön Ionuţ Mişa, a pénzügyminisztérium élére javasolt politikus. A pénzt visszautalják azok számára, akik hozzájárultak a második pillérhez. Választhatják majd az állami nyugdíjrendszert vagy a harmadik pillért, az önkéntes nyugdíjpénztárakat – mondta Mişa. A második pilléren jelenleg 40 milliárd lej halmozódott fel, egy személy körülbelül 25 lejt kapna havonta.
 
„Gondolkodunk azon, hogy az adófizetők számára megengedjük, hogy választhassanak az önkéntes nyugdíjpénztárak vagy az állami nyugdíjrendszer közül. Az ő döntésük lesz”
 
– mondta a pénzügyi tárca élére javasolt miniszter.
 
Áprilisban az NN Pensii társaság levélben értesítette ügyfeleit arról, hogy az utóbbi időben szóba jött a magánnyugdíj-alap államosítása.
 
A Pénzügyi Felügyelet (ASF) akkori vezetője, Mişu Negriţoiu azt nyilatkozta akkor, hogy a nyugdíjak államosítása gazdasági szempontból nonszensz, egy bedobott füstbomba, ugyanis az államosítás fogalma nem létezik, hiszen a második pillért járulékokból finanszírozzák.
 
Az ASF vezetőtanácsa az alaptőke egy százalékára, azaz 750.000 lejre bírságolta a NN Pensii-t, mert lrtesítette ügyfeleit arról, hogy az utóbbi időben szóba jött a magánnyugdíj-alap államosítása. Az ASF szintén áprilisban 100.000 lejre bírságolta Raluca Ţintoiu vezérigazgatót és visszavonta megbízását.
 
Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke hülyeségnek nevezte azt, hogy a kormány megszüntetné a nyugdíjrendszer második pillérét. Két hónappal ezelőtt egyébként a PSD elnöke azt nyilatkozta a magánnyugdíjak államosításáról, hogy még csak formálisan sem tárgyaltak a második pillér megszüntetésének lehetőségéről, és súlyos jelzőkkel illette a botrányt kiváltó holland biztosítótársaságot.
 
 

Hirdetés