Ideje megtanulni az új neveket, megvan ugyanis az új kormány

275-en szavaztak bizalmat Mihai Tudose kormányfőnek.
Hirdetés
Kényelmes többséggel megszavazta a parlament csütörtökön Mihai Tudose 28 tagú kormányát, amelyben a minisztériumok többségét a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezeti, az ALDE pedig négy tárcát kapott. A kabinetnek a szükséges 233 helyett 275 törvényhozó szavazott bizalmat: a PNL-ALDE koalíció kormányát az RMDSZ képviselői is támogatták. 102 törvényhozó a Tudose-kormány beiktatása ellen voksolt.
 
Tudose parlamenti beszédében a számok emberének nevezte magát, aki arra vállalkozik, hogy felpörgesse az eddig „behúzott fékkel” haladó szociálliberális kormány teljesítményét. Az új kormányfő a befektetések ösztönzését és költségvetési bevételek növelését nevezte fő feladatának.
 
Liviu Dragnea, a képviselőház és a PSD elnöke arról beszélt: a választói akaratot a parlament testesíti meg, a kormánynak meg kell értenie, hogy nem diktálnia, hanem végrehajtania kell a politikai döntéseket. A PSD által előidézett kormányválságra utalva azt mondta: jobbnak látták őszintén beismerni, hogy késnek a választási ígéretek teljesítésével, és
 

be akarják hozni a lemaradást, akkor is, ha ez politikai kockázatokkal jár.

 
A Ben-Oni Ardelean, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szónoka egy utópikus, mégis szentírásként magasztalt választási program „fegyveres erejének” nevezte a Tudose-kormányt, amely egy „éjszaka leple alatt” hozott döntéssel „felrobbantaná” a román gazdaságot. Az ellenzéki képviselő arra kérte kormánypárti társait, hogy ne csak a folyósón, hanem a titkos szavazás alkalmával is legyen bátorságuk szembefordulni pártvezetésük „önkényével”.
 
Varujan Vosganian, az ALDE képviselője jobboldali pártként jellemezte pártját, amelyet a demokrácia, a jogállamiság, és a személyi szabadságjogok védelme köt össze koalíciós partnerével, a PSD-vel. Rámutatott: azt szeretnék elérni, hogy az igazságszolgáltatás valóban függetlenné váljon, ami pedig az adópolitikát illeti,


nem támogatják az egységes adókulcs módosítását.

 
Az RMDSZ nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök azt állította: Romániában sérül a jogállamiság, nem tartják tiszteletben a hatalmi ágak szétválasztását. Úgy vélekedett, az ellen a parlamentnek is fel kell lépnie, a törvényhozás felelőssége a titkosszolgálatok felügyelete, a kormány elszámoltatása.
 
„Normális vajon, hogy egy ügyész egy bűnvádi eljárás során szülők és gyermekeik vallásáról tegyen fel kérdéseket? Normális, hogy egyszerű embereket naponta megalázzanak csak azért, mert szeretnék nyelvi és kulturális önazonosságukat megőrizni?”
 
– sorolta a költői kérdéseket a magyarság jogsérelmeire utalva az RMDSZ elnöke.
 
Leszögezte: a magyar érdekképviselet törvényjavaslatai nem alkotmányellenesek, nemzetellenesek, vagy erkölcstelenek, múlt héten mégis „gombnyomásra” fellángolt miattuk a magyarellenes hisztéria. Ezen jogok életbe léptetésére Románia kötelezettséget vállalt, amikor ratifikálta a nyelvi chartát – figyelmeztetett.
 
Az RMDSZ elnöke bejelentette: a magyar képviselők és szenátorok bizalmat szavaznak a Tudose-kormánynak, de ez nem biankó csekk, és előre szólnak: nem értenek egyet például azzal, hogy a nyereség helyett az üzleti forgalmat vegyék alapul a társasági adónál.
 
A parlament bizalmi voksa után az új kormány tagjai csütörtök este teszik le a hivatali esküt Klaus Iohannis államfő előtt. 
 

Hirdetés