Alkotmánybíróságon támadta meg Grindeanu a kormánya megbuktatását

Mivel sérült a szavazás titkosságának elve.
Hirdetés

Alkotmánybíróságon tett panaszt csütörtökön Sorin Grindeanu távozó miniszterelnök, mert úgy véli, a kabinetjének bukásához vezető bizalmatlansági indítványról szóló parlamenti szavazás nem volt titkos, mivel sokan felmutatták a golyót, mielőtt bedobták a szavazóurnába.

Grindeanu alkotmánybírósági panaszában az áll, hogy a két ház együttes ülését szabályozó jogszabály 88. cikkelye alapján „a vita lezárultával szavazásra bocsátják a bizalmi javaslatot. A szavazás titkos, és golyókkal történik.”

A bejelentés szerint ugyanakkor „a 2017. június 21-én történt együttes ülésen, ahogyan az minden televíziócsatornán jól látható volt, amely élőben közvetítette az ülést, a konkrét szavazás során egyes képviselők és szenátorok láthatóan szavaztak, ami miatt megkérdőjelezhető a golyós szavazás titkosságára vonatkozó eljárás betartása, ahogyan az a képviselőház és a szenátus együttes üléseinek szabályzatában szerepel.”

A szabályzat kapcsán Sorin Grindeanu javaslattal is élt: azt mondta, amennyiben az eljárást nem tartották be, a jogszabályban azt kellene rögzíteni, hogy tartsanak új szavazást.

„Úgy vélem, hogy a 2017. június 21-i bizalmatlansági szavazás szabálytalanul történt, ez pedig valódi, alkotmányossági, jogi konfliktust eredményezett a hatóságok között, hiszen a szavazás eredménye közvetlenül érintette a kormányt” – áll a bejelentésben.

Hirdetés