Ügyészség: nem történt csalás a 2009-es elnökválasztáson

Hivatalosan is törvényes volt Băsescu második államfői mandátuma.
Hirdetés

Lezárta a legfőbb ügyészség a 2009-es államelnök-választással kapcsolatos bűnügyi eljárást, amelyet a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján indított.

A vádhatóság közleménye értelmében a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek igazolnák a hivatali visszaélés vagy a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját.

A legfőbb ügyészség áprilisban indított in rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást az ügyben. Hivatali visszaélés, illetve a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját vizsgálták a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján, amelyek szerint az ügyben illetéktelen hatóságok és személyek is beavatkoztak a választási folyamatba.

Később kihallgatták az ügyben Andronicot, Gabriel Opreát, Anghel Iordănescut és Neculai Onţanut is.

Közben egy parlamenti bizottság is elkezdte vizsgálni a 2009-es elnökválasztást, több személyt is beidéztek már meghallgatásra.

Mint arról beszámoltunk, Dan Andronic arról írt az Evenimentul Zilei hasábjain leleplezőnek szánt cikket, hogy 2009-ben az erőszakszervezetek vezetői döntő módon befolyásolták a választás kimenetelét. A publicista ennek alátámasztásául beszámolt arról, hogy a második forduló éjszakáján a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetői, Laura Codruța Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea volt belügyminiszter lakásán találkoztak, ahova – az államfőhöz közeli újságíróként – őt is meghívták. Szerinte Kövesiék azt akarták elérni, hogy Traian Băsescu nyerje meg a második fordulót.
Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes Andronic információira reagálva azt mondta, a szóban forgó találkozó egy „egyszerű vacsora” volt, amelyre George Maiort, Vasile Dîncut, Anghel Iordănescut, Dan Andronicot és Neculai Onţanut is meghívta.

Hirdetés