Megbízta Iohannis a kormányalakítással Tudosét

Mivel az államfő szerint a szociáldemokraták gerjesztette válság helyett stabilitás szükséges.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő bejelentette, hogy megbízta kormányalakítással hétfőn Mihai Tudosét, a bizalmatlansági indítvánnyal leváltott Grindeanu-kormány gazdasági miniszterét, akit az eddig is kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció javasolt a miniszterelnöki posztra.

Iohannis beszámolt arról, hogy a hétfői kormányalakítási egyeztetéseken csak a szociálliberális koalíció állította azt, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, és csak a PSD-ALDE koalíció nevesített miniszterelnök-jelöltet. A jobbközép ellenzéki pártoknak „alapjában véve” nem volt jelöltjük, és annak sem látta jelét, hogy bármilyen együttműködés alakult volna ki közöttük.

Az elnök szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) által kirobbantott politikai válság sokat árt a román gazdaságnak, az ország nemzetközi megítélésének. Úgy vélekedett: a válságnak sürgősen véget kell vetni, halaszthatatlan, hogy legyen egy új kormánya az országnak, amely megoldásokat talál a felgyülemlett problémákra, és azokra is, amelyeket „a PSD maga okozott” az utóbbi napokban.

Iohannis felszólította a pártokat, hogy gyorsítsák fel a – miniszterek bizottsági meghallgatását és a bizalmi szavazást magába foglaló – parlamenti menetrendet, hogy még a hét vége előtt hivatalba léphessen Románia új kormánya.

Az ötvenéves, jogász végzettségű Mihai Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Brăila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a gazdasági tárcát.

Tudosénak az alkotmány értelmében tíz napon belül kell a parlament elé járulnia, hogy bizalmat kérjen a kabinet névsora és a kormányprogram számára. Liviu Dragnea, a PSD és a képviselőház elnöke is úgy vélekedett, hogy az új kormányról akár már csütörtökön is szavazhat a parlament.

Hirdetés

Bukarestben azért alakul új kormány, mert a PSD-ALDE koalíció múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.

Iohannis még a bejelentést megelőzően egyeztetett a parlamenti pártokkal. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a megbeszélést követően kijelentette, az RMDSZ nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között.

Kelemen azt valószínűsítette, hogy az RMDSZ bizalmat szavaz majd Mihai Tudose kormányának, erről azonban a szövetség parlamenti frakciója fog formális döntést hozni, ha a szociálliberális koalíció által javasolt politikus valóban megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől.

A magyar érdekképviselet vezetője hozzátette: a parlamenti többség joga és felelőssége kormányozni. „Mi nem leszünk része a következő kormánynak, ez biztos, ilyen szándék nem létezik. Van egy együttműködésünk a PSD-ALDE többséggel, az együttműködés négy évre szól, azzal a pontosítással hogy minden parlamenti ülésszak végén mérleget készítünk. Erre június 30. után kerül sor, és ennek a megállapodásnak a fényében el tudom képzelni azt, hogy megszavazzuk és támogatjuk a kormány beiktatását, majd pontszerűen támogatjuk vagy nem támogatjuk a kormány különböző kezdeményezéseit” – magyarázta a magyar közmédiának Kelemen Hunor.

Hirdetés