Tiltakozik az RMDSZ a vasgárdista eszméket valló Țene kinevezése ellen

Csoma Botond úgy tudja, hogy Funar egykori kabinetvezetője megnyerte a versenyvizsgát Kolozsvár kulturális főosztályának vezetői tisztségére.
Hirdetés

Korábban már többször felröppent a hír, hogy Ionuţ Ţenét, a kolozsvári polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, egyházi és sportügyekkel foglalkozó szakosztályának felügyelőjét tervezi kinevezni osztályvezetővé Emil Boc polgármester. Az ultranacionalista, vasgárdista eszméket terjesztő napocanews.ro portál vezető publicistája, Gheorghe Funar egykori polgármester volt kabinetfőnöke tevékenységének felülvizsgálatáért a civilek petíciót is írtak, amelyet közel hatszázan írtak alá.

Az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének pénteki közleménye szerint a tisztviselő megnyerte a versenyvizsgát, a fent említett tisztségre. Ennek apropóján Csoma Botond elnöke elmondta:

„Elfogadhatatlan, hogy egy interetnikus párbeszédre, toleranciára törekvő városban olyan személy vezesse a polgármesteri hivatal kulturális főosztályát, aki számtalanszor diszkriminatív és sértő megjegyzést tett a kisebbségek kapcsán. Antonescu marsall nagy csodálója, a román vasgárda mozgalom értékeit képviselő Ioan Vasile Tene nem lehet Kolozsvár oktatási, kulturális, vallási, sport és szociális kérdésekkel foglalkozó iroda vezetője”

A közleményben Csoma Botond kifejti: pár évvel ezelőtt Ioan Vasile Tene újságíró Országos Diszkiminációellenes Tanácsba való bekerülését több emberjogi szervezet ellenezte, ennek kapcsán felháborodását is kifejezve. Csoma szerint sem a diszkriminációellenes tanács, sem Kolozsvár kulturális főosztályának vezetője nem lehet egy szélsőséges nézeteket valló személy. Ez a kisebbségi közösségekre, így a magyar emberekre nézve is sértő és elfogadhatatlan.

A parlamenti képviselő azzal zárja a közleményt, hogy megfelelő lépéseket tesz az ügy orvoslásáért.  

Hirdetés