El kell távolítani a székely zászlót a gyergyószentmiklósi városházáról

Döntött a marosvásárhelyi táblabíróság. Az ítélet jogerős.
Hirdetés

A székely zászlót és a város saját jelképét is el kell távolítani a gyergyószentmiklósi polgármesteri hivatalának homlokzatáról a marosvásárhelyi táblabíróság jogerős ítélete értelmében – közli a Krónikára hivatkozva az MTI.

A Hargita megyei törvényszék februári alapfokú ítélete még csak a székely zászló levételéről rendelkezett, a városzászló továbbra is az erkélyen loboghatott volna. A pert a magyarellenes feljelentéseiről elhíresült Dan Tanasă blogger, illetve az általa vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indította.

Nagy Zoltán, Gyergyószentmiklós polgármestere sajnálatosnak nevezte, hogy

valóságos vadászat folyik a székely szimbólumok ellen.

„Azzal viszont, ha a székely zászló lekerül a városháza homlokzatáról, érdemben semmi nem változik. Székelyföld továbbra is létezni fog, Gyergyószentmiklós pedig továbbra is egy 85 százalékban székelyek, magyarok által lakott város marad” – idézte az elöljárót a lap.

A polgármester úgy vélekedett: a lobogók eltávolításának egyedüli következménye az lehet, hogy

feszültség alakul ki a magyar és a román közösség tagjai között,

ami szerinte eddig nem volt jellemző a városban, az emberek békésen éltek egymás mellett. Nagy Zoltán leszögezte: egyelőre a zászlók a helyükön maradnak, egyébként még az ítélet hivatalos indoklását sem kapták kézhez.

Hirdetés

Az ügyről a helyi képviselő-testület csütörtöki ülésén is tárgyaltak. Bajkó László tanácsos azt javasolta: ha a városháza homlokzatáról mégis el kell távolítani a zászlókat, az épülettel szemben felállított rudakra

vonjanak fel a mostaniaknál nagyobb és szembetűnőbb lobogókat.

Suciu Gábor helyi képviselő arra szólította fel a polgármestert, hogy minden lehetséges nemzetközi fórumon hívja fel a figyelmet a városban, illetve a Székelyföldön történő jogsértésekre.

Az önkormányzat nem fellebbezhet tovább, de Árus Zsolt, a Gyergyószéki Székely Tanács elnöke magánszemélyként lépett be a perbe, így lehetősége van arra, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához forduljon. Árus a Krónikának azt mondta: élni fog a lehetőséggel.

Hirdetés