Megháromszorozódott az elfogott migránsok száma

… a román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán.
Hirdetés

Az idei év első öt hónapjában csaknem háromszor több illegális bevándorlót fogott el a román határrendészet a román-magyar határ Arad és Bihar megyei szakaszán a tavalyi év azonos időszakához képest – közölte szerdán Marin Bondar, a Bihar megyei határrendészet vezetője.

Elmondta, hogy a január és május közötti időszakban 716 illegális bevándorlót tartóztattak fel, akik illegálisan akarták átlépni a határt. Többségük – 495 migráns – iraki volt, a többiek főleg szíriaiak, irániak, pakisztániak és afganisztániak. A migránsok a schengeni övezetbe akartak belépni – írta az Agerpres hírügynökség. A tavalyi év első öt hónapjában 240 illegális bevándorlót fogtak el a román hatóságok.

Bondar szerint az illegális határátlépők száma főként az első négy hónapban emelkedett meg, májusban már nem tapasztaltak látványos növekedést. Ez annak köszönhető, hogy a szerb-román határnál csökkent a migrációs nyomás, Bondar szerint ugyanis a migránsok májustól útvonalat változtattak, és Horvátországon keresztül próbálnak a schengeni övezetbe jutni. Szerinte ebben az is közrejátszik, hogy a migránsok nehezen tudják elhagyni Romániát Nyugat irányába.

Rámutatott: a határon elfogott migránsok ellen feljelentést tesznek, de a legtöbb esetben vádemelés nélkül zárják le a bűnvádi eljárást. Hozzátette: szigorúbban az embercsempészek és a migránsok szállítását biztosítók ellen járnak el.

Hirdetés

Az elfogott bevándorlók többsége ideiglenesen a határrendészet migránsok fogadására berendezett helyiségeibe kerülnek, ahonnan visszaszállítják őket a menedékkérők romániai központjaiba. Bondar szerint a román-magyar határt átlépni akaró, elfogott migránsok csaknem 80 százaléka a menedékkérők elhelyezésére kialakított temesvári regionális központból jött. Ott szabad be- és kijárási joggal rendelkeznek, így a román hatóságok nem akadályozhatják meg, hogy elhagyják a központot.

Romániában több ilyen központ működik, ezek közül egy zárt rendszerű Arad megyében, ott olyan migránsokat tartanak, akik nem kértek menedéket Romániában. Őket kitoloncolják származási országukba – magyarázta Bondar.
 

Hirdetés