Hivatalos: megbukott a Grindeanu-kormány – PERCRŐL PERCRE

241 szavazattal átment a bizalmatlansági indítvány.
Hirdetés

Ma olvassák fel a parlament két házának együttes ülésén a Romániát nem lehet kisajátítani. Megvédjük a demokráciát és a románok szavazatait című bizalmatlansági indítványt, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) saját kormánya, pontosabban fél éve kinevezett miniszterelnöke ellen nyújtott be. Vasárnap már felolvasták, akkor csak a PSD honatyái ültek be a plénumba, ma vélhetőleg szavazni is fognak róla.

A bizalmatlansági indítvány alig három oldalas, és igazából nem Sorin Grindeanu mulasztásait sorolja fel, inkább azt rója fel, hogy a miniszterelnök azután is ragaszkodott tisztségéhez, hogy a PSD megvonta tőle a politikai bizalmat.

Ahhoz, hogy elfogadják a bizalmatlansági indítványt, 233 támogató szavazatra van szükség. A PSD-ALDE kormánykoalíciónak 247 honatyája van, de többről lehet tudni, hogy nem fognak Grindeanu ellen szavazni.

Hirdetés
Hivatalosan is megbukott a kormány
2017-06-21 14:01:00

Most jelentették be a parlamentben: 241 igen szavazattal a bizalmatlansági indítvány átment, a Grindeanu-kormány megbukott. Tíz törvényhozó nemmel szavazott. Öszesen 251 szavazatot számoltak össze.

Ponta szerint a PSD veszített
2017-06-21 13:57:00

azzal, hogy megszavazta a bizalmatlansági indítványt saját kormánya ellen. Többen is megígérték neki, mondta, hogy új, modern pártot szeretnének a PSD-ből faragni, ma pedig ezzel ellentétesen szavaztak, mert a párt szigorúan figyelte, ki hogy szavaz.

Még a kormány főtitkára marad, amíg hivatalba nem lép az új kormány, majd – ahogy fogalmazott – az élet folytatódik úgy is, ha ő nem lesz tagja a PSD-nek.

A Grindeanu-kabinet mellett kitartott egyetlen miniszter, Augustin Jianu még nem tervez azutánra, hogy biztosítja tárcái ügyvivő vezetését a következő kormány beiktatásáig, mondta. Valószínűleg szabadságra megy, nyilatkozta Jianu.

Nemmel szavazott egy ALDE-szenátor, kirúgják a pártból
2017-06-21 13:51:00

A bizalmatlansági indítvány ellen szavazott Remus Borza ALDE-szenátor. Călin Popescu Tăriceanu pártelnök azonnal közölte, hogy a renitens szenátort kizárják a pártból.

Orban: az első bandától megszabadultunk
2017-06-21 13:44:00

A PSD egyik bandájától megszabadultunk, a Grindeanu és Ponta nevével fémjelzett bandától, most már a másik, Dragnea-Firea-Vasilescu bandától kell megszabadulnunk – jelentette be Ludovic Orban, a PNL elnöke a szavazás eredményének kihirdetése után.

A PNL döntéshozói testületei hétfőn ülnek össze, majd következnek a pártkonzultációk az államelnökkel a következő kormányfő kijelölése érdekében. A pártelnök nem volt hajlandó válaszolni arra az újságírói kérdésre, hogy kormányra lépnének-e koalícióban a PMP-vel, az USR-vel, az RMDSZ-szel és a nemzeti kisebbségek képviselőivel, csak annyit mondott, hogy a PSD-ALDE koalíciónak a nemzeti kisebbségek képviselőineks szavazatai nélkül nincs működő többsége a parlamentben.

Grindeanu elhagyta a parlament üléstermét
2017-06-21 13:43:00

 Liviu Dragnea örül, mosolyog, lekezel a PSD-s honatyákkal, gratulálnak egymásnak, hogy sikerült meneszteniük saját kormányukat.

241 szavazat - megbukott a kormány
2017-06-21 13:38:00

A szavazatszámláló teremből kilépő törvényhozók szerint 241 támogató szavazatot számoltak meg, ez pedig azt jelenti, hogy a parlament elfogadta a bizalmatlansági indítványt, Sorin Grindeanu kormánya pedig megbukott. Összesen 248 szavazatot adtak le.

Romania TV: átment a bizalmatlansági indítvány, megbukott a Grindeanu-kormány
2017-06-21 13:29:00

A Romania TV PSD-s forrásokra hivatkozva azt állítja: 240 támogató szavazat van, ami elegendő ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen (minimum 233 voks szükséges).

Lezárult a szavazás
2017-06-21 13:27:00

Véget ért a szavazás, az urnákat elvitték, megszámlálják a szavazatokat. Nemsokára kiderül, hogy bukik-e vagy sem a kormány.

A PSD két tábora árgus szemekkel követi a szavazás titkosságának megsértését
2017-06-21 13:00:00

 Vagyis nemcsak követik, hanem fel is írják, ki hogy szavazott – derül ki Emanuel Ungureanu USR-s képviselő Facebookos videójából:

A képviselő időnként gratulál is azoknak a kollégáinak, akik ténylegesen titkosan szavaznak.

A PSD egyes képviselői nehezményezik, hogy ő telefonnal videózza őket, Ungureanu teljes joggal azzal vág vissza, hogy ez egy nyilvános ülés, rengeteg kamera veszi őket egyébként is, és ez egy történelmi pillanat, amit jogában áll megörökíteni.

Lejártak a szenátorok,
2017-06-21 12:56:00

 most a képviselőket szólítják az urnák elé. A menet ugyanaz: az RMDSZ-eseknél felolvassák, hogy hiányzik, a PSD-s és ALDE-s képviselők neve után, hogy szavaz, az egyes ellenzéki képviselők neve után azt, hogy jelen van, és nem szavaz.

Belenézett az urnákba
2017-06-21 12:44:00

Mihai Goțiu, az USR szenátora, mielőtt a szavazás elkezdődött volna.

Egyelőre a szenátorokat szólítják egyenként, ábécésorrendben az urnákhoz, hogy belehelyezzék a fehér, illetve fekete golyóbisokat.

A PSD szenátorai jól láthatóan tartják, illetve helyezik be a golyókat az urnákba, vagyis tulajdonképpen megszegik a szavazás titkosságát.

Kezdődik a kormány kigolyózása
2017-06-21 12:41:00

 A reggeli tévéjóslással ellentétben már most kezdődik a szavazás a bizalmatlansági indítványról. Az ülést vezető Tăriceanu ismertette a titkos szavazás módját: igen szavazatot jelent, ha a honatya a fehér golyót a fehér urnába, a feketét a feketébe helyezi, nem szavazatot, ha fordítva.

A PSD nem bízik saját tagjaiban,
2017-06-21 12:40:00

 mert ha bízna, nem kérte volna a frakcióülésen, hogy látható módon szavazzanak a bizalmatlansági indítványról – mondta Sorin Grindeanu az utolsó szó jogán.

A honatyák a helyzet abszurditásán szórakoznak
2017-06-21 12:31:00

A két Varujan (Vosganian és Pambuccian) egyaránt a helyzet abszurditását emelte ki. Vosganian azt a premiert, hogy az ellenzék nem szavaz meg egy bizalmatlansági indítványt a kormány ellen. Ő persze és az ALDE összes honatyája megszavazza. 

Pambuccian matematikusként játékelméleti hasonlatot hozott volna, de sehogy se jött ki az analógia a zéró és a nem zéró összegű játszmák, illetve a mostani kormányválság között. Mindenesetre a lényeg, hogy a nem magyar kisebbséghez tartozó képviselők, akiknek Pambuccian a szószólója, nem szavaznak egységesen, hanem titkosan és mindenki saját belátása szerint.

Az USR nem szavaz
2017-06-21 12:18:00

A kormányzás kudarca a PSD kudarca – folytatja a bírálatok sorozatát Dan Barna az USR-től. Hazug kormányprogrammal került a PSD hatalomra, nem csoda, hogy a komány hibázott, dadogott, gazdasági instabilitást generál a (nem) egységes bértörvénnyel.

Szerinte a kormánynak mennie kell, de nem azért, amiért Dragnea le akarja váltani, hanem mert hozzá nem értően kormányoz.

Az USR törvényhozói nem voksolnak a bizalmatalnsági indítvány szavazásán – mondja.

Az ülést vezető Călin Popescu-Tăriceanu Dan Barnába is belefojtotta a szót, pontosabban lekapcsoltatta a mikrofonját, akárcsak Raluca Turcan esetében, szintén időtúllépés miatt.

A PNL nem szavazza meg az indítványt,
2017-06-21 12:16:00

ismétli meg a szónoki emelvényről is Raluca Turcan. Úgy véli, ha a PSD meg is ússza egyben a mai bizalmatlansági szavazást, pár hónap múlva újabb belső válság fogja megtépázni. Szerinte a PSD képtelen hozzáértő és európai kormányzást biztosítani.

A PSD kivonul a teremből
2017-06-21 12:12:00

 A PSD honatyái elkezdtek kivonulni a bizalmatlansági indítvány vitájáról, ahogy a PNL korábbi ügyvivője, Raluca Turcan elkezdett beszélni.

Turcan szerint a mai bizalmatlansági indítvánnyal együtt a PSD összes kezdeményezése felelőtlen és mérgező volt. A PSD honatyái viszont nem hajlandók meghallgatni az ellenzék bírálatát.

Itt nézheti élőben a bizalmatlansági indítvány vitáját
2017-06-21 12:01:00

 

 

Nem ment rosszul a kormányprogram,
2017-06-21 11:56:00

de nem teljesített valami szuperül, mondta Liviu Dragnea, és vélhetőleg a kormányra gondolt, nem a kormányprogramra.

Akárcsak Grindeanu, Dragnea is az elmúlt egy hétben puffogtatott frázisokat emlegeti az ország és a nép javáról. Szerinte se fog a PSD ma szétszakadni, bármennyire is szeretné ezt „a rendszer”.

Lehet, hogy tekintélyelvű volt, mondta Dragnea, de csak az igazságszolgáltatás függetlenségét szerette volna visszaadni. A pártelnök felrótta, hogy épp tegnap idézték be tanúként vagy vádlottként a PSD több emberét különböző büntetőperekben.

A PSD szégyellje magát
2017-06-21 11:54:00

Ilyen feliratú lapokat tartanak fel a Nemzeti Liberális Párt honatyái, amikor Liviu Dragnea, a PSD elnöke szólásra emelkedett.

A PSD nem szakad szét
2017-06-21 11:52:00

 – reménykedik a kormány nélküli kormányfő. Sorin Grindeanu szerint ő is párttag marad, bár azt nem magyarázta meg, hogyan. (A párt végrehajtó bizottsága egy hete kizárta őt a PSD-ből.)

Arra bátorította PSD-s kollégáit, szavazzanak bátran a lelkiismeretük szerint és az indítvány ellen, mert senki sem fog több tucat honatyát kitenni a pártból.

Grindeanu védőbeszél
2017-06-21 11:41:00

A kormányfő saját kormányának történetével indítja védőbeszédét, amelyből kiemeli, hogy a Dragnea által kiválasztott miniszterek aggódva beszéltek neki arról a kiértékelésről, amelyet akkor még nem is ismertek, de Dragnea nyomásgyakorlásra használta fel.

Grindeanu továbbra is értetlenségének ad hangot, hogy miért kell a PSD-nek saját kormányát megbuktatnia, mert ezt sem a gazdaság, sem a kormány teljesítménye szerinte nem indokolja, ráadásul ha most megbukik a kormány, Iohannis megteheti, hogy nem szociáldemokrata miniszterelnököt nevez ki.

Azért sem mondott le, magyarázta, mert úgy érezte, ezzel Románia visszatérne az 1989 előtti időkbe, ő viszont a jövőre koncentrálna.

Felemlegeti a 2007-es bizalmatlansági indítványt, amelyet a PSD annak ellenére nem szavazott meg, hogy akkor ellenzékben volt, így Traian Băsescu akkori államfő nem válthatta le Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőt.

Az ország gazdasági eredményeit sorolja, és azokat a veszélyeket, amelyeket a bizalmatlansági indítvány és a belpolitikai bizonytalanság jelent legfőképp a közvetlen külföldi befektetésekre.

Az RMDSZ hiányzik
2017-06-21 11:35:00

Cseke Attila még az indítvány felolvasása előtt bejelentette, hogy az RMDSZ nem vesz részt sem az indítvány vitáján, sem a szavazáson.

Az RMDSZ tegnap délben hozta meg ezt a döntést, miután kútba estek a tárgyalások a PSD-vel. A PSD a hétfő este kitört nacionalista vihar nyomán visszavonta ígéreteit, hogy még az indítvány előtt megszavazza az RMDSZ számára fontos törvényeket, például a magyar nyelv használatának kiterjesztését a közigazgatásában, az egyházi iskolák teológiai képzésének állami támogatását, a kisebbségek jogállásáról szóló, legalább tíz éve a parlament asztalán heverő törvényt.

A többi nemzeti kisebbség képviselői, a PNL és az USR honatyái bent vannak az ülésteremben. A PNL és az USR azt ígérte, nem szavaznak az indítványról, csak a kvórum és a szavazás tisztaságának biztosítása végett vesznek részt az ülésen.

Felolvassák a bizalmatlansági indítványt
2017-06-21 11:28:00

A PSD-frakció vezetője, Mihai Fifor olvassa fel a Sorin Grindeanut és Augustin Jianut azért ostorozó indítványt, mert nem távoztak önként tisztségükből.

Pulpitusig hatolt a nemzeti érzelem
2017-06-21 11:18:00

Egy román népviseletbe öltözött és népi hangszert tartó férfi ment ki a képviselőház szónoki pulpitusához, miközben a két ház együttes ülését vezető Călin Popescu-Tăriceanu szenátor épp a napirendet szavaztatta meg. Amelynek egyetlen témája ma a bizalmatlansági indítvány, ennek megvitatása és a voksolás.

A házelnök felszólítására a népi inget és trikolór övet viselő férfi elhagyta az emelvényt.

Kétfős kormány
2017-06-21 11:16:00

A képviselőház üléstermében a kormány tagjainak fenntartott asztalnál mindössze Grindeanu kormányfő és Augustin Jianu ül. A többi miniszter korábban benyújtotta lemondását Liviu Dragnea pártelnök kérésére.

Békéltetéssel kezdődött a PSD-belharc vége
2017-06-21 11:10:00

Mielőtt bevonult volna az ülésterembe, Sorin Grindeanu kormányfő találkozott Liviu Dragneával, a PSD elnökével. Grindeanu elmondta, megpróbáltak racionális megoldást találni a helyzetre, hátha utolsó pillanatban elkerülhető, hogy a PSD saját kormánya ellen bizalmatlansági indítványt szavazzon meg, de nem jutottak egyezségre.

Liviu Dragnea ismételten a kormányfő lemondását kérte, amelyre Grindeanu nem volt hajlandó.

Jelenleg mindkét tábor biztosan állítja, hogy győzni fog: Dragnea és a PSD-frakció szerint összejön a kormánybuktató legalább 233 szavazat, Grindeanu és támogatója, Victor Ponta szerint a kormánykoalíció legalább 13 honatyája nem szavazza meg az indítványt, amely meg fog bukni.