Az utolsó RMDSZ-es javaslatot is visszadobták

Az egyházi iskolák állami támogatásáról szólt volna.
Hirdetés
Az RMDSZ újabb törvényjavaslatát vonták vissza kedden a szenátus plenáris ülésének napirendjéről – írja a Mediafax. A jogszabályban a magán-, egyházi felsőoktatási intézmények állami támogatásáról volt szó.
 
A tervezetben az állt, hogy „az állam nyújtson támogatást az akkreditált magán-, egyházi felsőoktatási intézményekben folyó pasztorális-teológiai oktatás számára”, közpénzből, amennyiben az állami felsőoktatási rendszerben nincs az adott felekezetnek megfelelő teológiai képzés.
 
A március 15-ének a magyar közösség napjává való nyilvánításáról szóló törvény tervezetét is levették kedden a szenátus napirendjéről a házbizottság döntése alapján. Szintén lekerült a napirendről egy oktatásügyi módosítás, amely differenciált érettségi vizsgát vezetett volna be a magyar diákoknak.
 
Több parlamenti forrás egybehangzó állítása szerint a szenátusban másodszor is lefújták kedd délelőtt a jogi, emberi jogi és közigazgatási szakbizottságok együttes ülését, amelyen a 2001/215-ös közigazgatási törvény nyelvi jogokra vonatkozó RMDSZ-es módosítását is megvitatták volna. A tervezet az anyanyelv-használati küszöböt az eddigi 20 százalékról 10 százalékra csökkentené.
 
A PSD valószínűleg a román sajtóban tegnap kitört nacionalista vihar (amelyhez ma csatlakozott az ellenzék is) miatt ejtette ezeket a javaslatokat, ezért az RMDSZ úgy döntött, nem támogatja a kormánypárt saját kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványát.

Hirdetés