A PSD megvédené a demokráciát – felolvasták a bizalmatlansági indítványt

233 szavazat kell az elfogadásához, van 247 – de csak papíron.
Hirdetés

A kormány 27 tagja közül kettő önként átpártolt egy képviselő parancsnoksága alá, egymás között osztogatják a miniszteri tisztségeket, és nevetséges támadásokat intéznek minden irányba – áll a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványban, amelyet vasárnap délután olvastak fel a parlamentben.

A PSD és az ALDE által a Grindeanu-kormány ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítvány elfogadásához 233 támogató szavazat szükséges. A PSD-nek és az ALDE-nek összesen 247 szavazata van a parlamentben, de a Sorin Grindeanut támogató kör jelezte, hogy ebből legalább 15 képviselő és szenátor az ő oldalukon áll és nem fogja megszavazni az indítványt.

A Sorin Grindeanu vezette kormány megbuktatását célzó indítvány címe: Romániát nem lehet elkobozni. Megvédjük a demokráciát és az állampolgárok szavazatait. A dokumentumot 222 kormánypárti törvényhozó írta alá. A PNL, az USR, az RMDSZ és a PMP képviselői és szenátorai nem vettek részt a parlament két házának vasárnap délutánra összehívott együttes ülésén. Az indítványról szerdán szavaznak a parlamentben.

Az indítvány szövege rámutat, a miniszterelnök és az egyik miniszter teljesen semmibe veszik az állami intézmények működésének demokratikus szabályait, politikai éretlenségről és felelőtlenségről tesznek tanúbizonyságot, nézetük szerint az Alkotmány és a törvény előírásainak betartása fakultatív.

„A kormány 27 tagja közül kettő önként átpártolt egy parlamenti képviselő, magas rangú köztisztviselő parancsnoksága alá, egymás között osztogatják a miniszteri tisztségeket, és nevetséges támadásokat intéznek minden irányba (…). A Ponta-Grindeanu-Jianu kormány azt bizonyítja, hogy vannak politikusok, akik minden jóérzést, tisztességet és méltóságot nélkülöznek, és ezzel csak megerősítik, hogy jogosan vonta meg tőlük politikai támogatását a PSD és az ALDE” – fogalmaz az indítvány.

A bizalmatlansági indítvány kezdeményezői szerint ennek megszavazása az egyetlen megoldás arra, hogy „hozzáértő, felelős és munkabíró” személy vegye át a kormány vezetését.

Hirdetés

A dokumentum szövege rámutat, ez nem a PSD-ALDE-kabinet ellen irányuló bizalmatlansági indítvány, hanem politikai felelősségről árulkodó kezdeményezés, amelyre az állam demokratikus értékei és az alkotmányos rend megvédése érdekében van szükség.

„Sorin Grindeanu helyzetében a miniszterelnöki tisztségről való lemondás lett volna a helyénvaló és felelős döntés, minden érett politikus így járt volna el. Ezzel elkerülhető lett volna a politikai válság, és rövid idő alatt meg lehetett volna alakítani az új kormányt. (…) A bizalmatlansági indítvány jóváhagyásával visszaáll a jogrend, és megnyílik az út egy új, legitim, az ország lakossága által leadott szavazatokat tiszteletben tartó kormány megalakítása előtt, amely teljesíti majd a vállalásokat” – fogalmaz az indítvány, amelynek aláírói ugyanakkor hangsúlyozzák, a kormánykoalíció a rendelkezésére álló törvényes és alkotmányos eljárást választotta azon előzmény nélküli válsághelyzet megoldására, amelyet „a senki miniszterelnöke” idézett elő.

Hirdetés