Mégsem szavaznak már szerdán a bizalmatlansági indítványról?

Nem lehet tudni, meddig lesz miniszterelnök Sorin Grindeanu. A honatyák viszont a parlamentben töltik a vasárnapot.
Hirdetés
Éjszakai fordulatokkal gazdagodik a Liviu Dragnea PSD-elnök kirobbantotta kormányválság. 
 
Victor Ponta, akit péntek délután nevezett ki kormányfőtitkárnak Sorin Grindeanu miniszterelnök, első nyilvános megszólalásában péntek este elejtette, hogy a Grindeanu-kabinetet nem lehet már szerdán megbuktatni, ha csak hétfőn olvassák fel az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlament két házának együttes ülésén.
 
Az alkotmány 113-as cikkelye szerint ugyanis bizalmatlansági szavazásról csak három nappal azután lehet vitázni és szavazni a parlamentben, hogy azt felolvasták – jegyzi meg a News.ro hírügynökség.
 
Mivel csütörtökön és pénteken nem ülésezik a parlament, Grindeanu és Ponta arra számított, hogy az indítványról csak a rákövetkező héten szavaz majd a parlament, és addig van idejük meggyőzni a PSD relatív többségben lévő honatyáit, hogy álljanak az ő pártjukra a Dragneával vívott belháborúban. Válaszként a PSD szenátusi frakcióvezetője éjszaka negyed tizenkettőkor jelentette be, hogy 
 

vasárnap délutánra rendkívüli ülésre hívják össze a parlament két házát, 

amelyen fel fogják olvasni a PSD bizalmatlansági indítványát. Vagyis a következő rendes ülésnapon, jövő szerdán már meg is szavazhatják. Mihai Fifor is elismételte a PSD vezetőinek péntek este a televíziókban többször is hangoztatott álláspontját, miszerint Grindeanu és Ponta törvénytelenül birtokolja a végrehajtó hatalmat, miután a párt megvonta a bizalmat a Grindeanu-kormánytól.
 
A szociáldemokrata honatyákat már értesítették is SMS-ben a vasárnapi frakcióülésekről, illetve a plénum üléséről, amely után mégegyszer összeülnek a párt megyei szervezeteinek vezetőivel is – tudta meg a News.ro.
 
Victor Ponta kormányfőtitkár azt nyilatkozta pénteken, hogy következő időszakban annak a csapatnak, amelynek tagjává vált, az a célja, hogy megpróbálja a merülési vonalon tartani a kormányzást: 
 
„Hogy világos legyen, hogy mit akarunk csinálni a következő – korlátozott, de ki tudja mennyire korlátozott – időszakban: megpróbáljuk a merülési vonalon tartani a kormányzást, amelyet megtorpedózott Liviu Dragnea hibás döntése. Tisztában vagyok azzal, hogy nehéz helyzetben vagyunk, de elég jól ismerem a központi közigazgatást ahhoz, hogy segíteni tudjak a miniszterelnöknek” – nyilatkozta Ponta a Victoria palotában tartott sajtóértekezletén. Kifejtette: 
 

a korlátozott időtartam, amire utalt, a politikai fejleményektől függ. 

„Ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) által benyújtott bizalmatlansági indítvány nem kap elégséges szavazatot, akkor a miniszterelnök hosszabb tevékenységre rendezkedhet be, megpróbál többséget szerezni és egy működőképes kabinetet létrehozni. Ilyenre volt már példa, ha emlékeznek, 2007-2008-ban, amikor Călin Popescu-Tăriceanu egy működőképes kisebbségi kormányt vezetett. Ha a bizalmatlansági indítvány mégis átmegy (…), akkor a parlament által megszavazott miniszterelnök beiktatásáig Grindeanu kormányfőnek kell biztosítania a kabinet működését. Emlékeztetnék, hogy három hónapig terjedő átmeneti időszakokat is jegyeztek ebben az országban és nem lehet a kormányt bezárni Liviu Dragnea kívánságára” – nyilatkozta Ponta. 
 
A kormányfőtitkár szerint vannak olyan dolgok, amelyek nem várhatnak a politikai válság megoldásáig. „Július elsejéig engedélyezni kell, hogy az európai alapok lehívásáért felelős ügynökségek elkezdjék a munkát, le kell zárni az első félévet, nemzetközi találkozókra kerül sor. Ezenkívül Románia kérte, hogy költöztessék Bukarestbe a Nemzetközi Gyógyszerügynökséget –mindezekkel nem lehet a válság megoldásáig várni” – nyilatkozta Ponta. 

Hirdetés