Itt a meleg, támadnak a kullancsok és a kígyók Székelyföldön

A túrázók kerüljék el a juhok, kecskék által lelegelt területeket! És ha megmar egy vipera, fényképezzük le.
Hirdetés

A meleg időszak kezdete óta 111 személy jelentkezett a csíkszeredai megyei sürgősségi kórházban kullancscsípés, ketten pedig kígyómarás miatt – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek a kórház menedzsere, Demeter Ferenc.

A szakember szerint a kullancscsípések száma fokozatosan nőtt április közepétől. A legtöbb ilyen esetet a melegebb időszakokban jegyezték, amikor az emberek kimentek a természetbe. Az előző évekhez képest a legtöbben azonnal jelentkeztek az orvosnál, így nem regisztráltak súlyosabb eseteket.

Demeter Ferenc azt javasolja a túrázóknak, hogy amennyiben lehetséges, kerüljék a juhok, kecskék által lelegelt területeket, ruházatukkal fedjék el végtagjaikat, és ne üljenek közvetlenül a fűre.

Akiket megcsípett a kullancs, azonnal forduljanak orvoshoz, ne próbálják meg maguk eltávolítani a bőrrétegbe kapaszkodó állatot.
Az idézett forrás szerint két személyt kígyó harapott meg, azonban egyik páciens sincs életveszélyben. Egy asszonyt Hargitafürdőn harapott meg egy vipera, kerti munkálatok közben. Az asszonyt elszállították a sürgősségi kórházba, ahol beadták a kígyómarás elleni szérumot. A másik pácienst is kígyó marta meg, azonban nem biztos, hogy vipera volt.

A szakemberek azt ajánlják, hogy kígyóharapás esetén azonnal menjenek kórházba a sérültek, és amennyiben lehetséges, fényképezzék le a kígyót, vagy írják jól körül, hogy az orvosok megállapíthassák, vipera volt-e vagy sem.

Hirdetés