Felülmúlja tavalyi önmagát a Double Rise Fesztivál

4 nap, 8 napfelkelte, 17 helyszín és 150 program – ezzel vár az idei Double Rise Fesztivál Torockón. A helyszínen tájékoztattak a szervezők.
Hirdetés

Elindult a visszaszámlálás: bő két hét múlva kezdődik Erdély összművészeti fesztiválja, a torockói Double Rise. Akárcsak a tavaly, idén is sajtótájékoztatón készítettek fel bennünket a hangulatra a fesztivál egyik legsikeresebb programhelyszínén, a Tóbiás ház udvarán.
 

A szervezőcsapat nevében Gondi Mátyás és Gazdag Balázs főszervezők, Márkus András kommunikációs igazgató, Sevecsek Reni sajtófelelős, Vajas Albert, a folkprogramok felelőse és Csepán Gellért művészeti programfelelős avatott be az idei kiadással kapcsolatos tudnivalókba.

Újítások, fejlesztések

A tavaly mintegy 22 ezer résztvevővel debütált a Double Rise fesztivál, melynek lejárta után a szervezők – a sok bátorítás mellett – rengeteg jobbító szándékú visszajelzést kaptak. Ezek alapján nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy túllépjenek a „gyermekbetegségeken”, és minél élhetőbb légkört teremtsenek a fesztiválozók számára.

Mivel a legtöbb panasz arra érkezett, hogy túl nagy a távolság (mintegy 3–4 kilométer) a sátortábor és a nagyszínpad között, ezért úgy döntöttek, közelebb költöztetik a kempinget, immár egy laza sétaútra lesz elérhető a legnagyobb bulihelyszíntől.

A parkolás kérdéskörét is rendezték: két parkolót alakítottak ki Nagyenyed, illetve Torda irányából. Arra kérik a résztvevőket, hogy ne parkoljanak a falu területén az utak mellett, hiszen sokkal barátságosabb képet nyújt a település, ha nincs túlzsúfolva autóval.

Double Rise szervezők

Balról: Sevecsek, Márkus, Gondi, Gazdag, Vajas és Csepán

A Folkudvart árnyékosítják, hogy napszúrás nélkül vészeljük át a nappali programokat, de a koncertek idejére leszerelik a napellenzőket a színpadra való rálátás érdekében. A szervezők azt ígérik, hogy szélesebb étel- és italkínálatot biztosítanak a résztvevőknek, nemcsak a falu- és fesztiválközpontban, hanem a többi helyszínen is. A Duna-ház és a Kriza János Művelődési Ház között egy mini street-food fesztivált alakítanak ki, ahol elérhető áron lehet majd pótolni a buli közben elégetett kalóriákat.

A Folkudvar a tavaly mennybe ment,

de ez nem azt jelenti, hogy a jóból nem lehet még jobbat kihozni. Ennek jegyében gazdagabb programkínálattal készülnek a népzene kedvelői számára a Hagyományok Háza Folkudvarában. A házigazda idén is a Tokos zenekar és Berecz István. Jelen lesznek erdélyi adatközlő népzenészek, akik nemcsak zenélni fognak, hanem beszélgetni is lehet majd velük.

Napközben még több gyermekeknek szóló programokkal várják a családokat: két helyszínen is lesz kézműves foglalkozás, a Bahorka társulat minden nap (11 és 12 óra között) gyermekeknek szóló előadást mutat be, és naponta lesz néptáncoktatás is. A kisgyerekek számára fesztiválóvoda fog működni az IKE közreműködésével. Esténként a folkkocsmai jellegre erősítenek rá a legjobb erdélyi népzenészek alkalmilag verbuválódott bandájával.

Visszatér Torockóra a tavalyi év közönségkedvence, a Parno Graszt, Szalonna és bandája, a Buda Folk Band, de fellép a Tükrös zenekar, Kacsó Hanga Borbála, a Heveder és az Üsztürü, ugyanakkor a Fölszállott a páva is gálaműsorral érkezik. Megismétlik a tavalyi nagy sikerű zenés-táncos felvonulást Torockó utcáin, illetve a csorgónál. A zenészek örömzenélése (jam session) hajnalig tart majd, megvárják ugyanis a kettős napfelkeltét.

Nagy-szín-pad!

A nagyszínpad idei programját az idén 45 éves Muzsikás együttes indítja. A magyar táncházkultúra nagykövetei rendhagyó módon az erdélyi adatközlő népzenészekkel állnak színpadra.

Fellép továbbá:

  • a nagy közönségkedvenc Bagossy Brothers Company,
  • a Quimby, amely Torockón adja az idei egyetlen erdélyi koncertjét,
  • a Margaret Island zenekar, amely a tavaly erdélyi turné keretében népszerűsítette a fesztivált, és azóta is közel áll a fesztiválhoz,
  • a Kistehén zenekar, amely emlékezetesnek ígérkező nagykoncerttel ünnepli 15 éves szülinapját Erdélyben,
  • Lajkó Félix hegedű és citeraművész, aki rendhagyó módon a modern elektronikus tánczenét játszó Óperentziával lép fel, a népzene és a goa, illetve a trance érdekes ötvözetét nyújtva,
  • az eklektikus zenét játszó Mary PopKids,
  • a lemezbemutató koncerttel érkező Hiperkarma,
  • a tavaly sokak által hiányolt Kowalsky meg a Vega,
  • a kortól független Csík zenekar,
  • a fiatalok körében népszerű Ocho Macho,
  • végül pedig a balkáni cigányzene nagyágyúja, Boban Markovic és zenekara.
Hirdetés

A sajtótájékoztatón megtudhattuk, változtattak a kisszínpad tavalyi koncepcióján. Minél több zenei műfajt, és még több erdélyi zenekart igyekeznek itt felvonultatni. A nagyszínpadi koncertek idejét leszámítva, délután 3-tól éjfél utánig fog szólni a muzsika, elsősorban dzsessz, blues és világzene. A kisszínpad mellett a borudvart is igyekeznek még több élettel megtölteni.

A tó körül kialakított tavalyi EB-sátort idén átnevezték Napozónak. Ez a helyszín a nappali lazulásra ad lehetőséget: egyrészt breakbeat és drum & bass lemezlovasok szolgáltatják majd a zenét a tánchoz és a csobbanáshoz, másrészt nem messze a tótól sportudvar fog működni, ahol a különböző kocsmasportokat lehet kipróbálni. A sportok szerelmesei egy jógaudvarban is kinyújthatják megfáradt izmaikat.

Újdonságok

Bár valószínűleg a fiatalok nem egy fesztiválon keresnek munkát, jó tanácsokért vagy a cégek ajánlataival való ismerkedés érdekében érdemes majd betérni a Fesztivállásbörzére, mely péntektől fog üzemelni. Kora délutánonként lesznek komoly- és egyházzenei koncertek az unitárius templomban, és szintén újdonságként az íjászattal is lehet kacérkodni. Az aktív kikapcsolódás szerelmeseit interaktív társasjátékokkal várják, a TAT egyesület pedig idén is segít felfedezni a környéket – földön, vízen, levegőben.

A Székelykő

Ferenczi György és a Rackajam egy kiváló lehetőséget teremt erdélyi zenekarok számára: zenei műhelyükön gyakorlati jótanácsokkal látják el a pályakezdő zenészeket. Rossz hír annak, aki csak most értesül erről: a jelentkezési határidő már lejárt.

Összművészet és gyakorlati tudnivalók

A Double Rise ideje alatt több állandó kiállítás is látogatható lesz. A csíkszentkirályi Simon Norbert – akinek egyik fotóját a Louvre-ban is kiállítottak – portréfotóit mutatja be Torockón, de lesz egy kiállítás az Europa Nostra-díjas település múltjáról, és tárlatot mutat be a kolozsvári művészeti egyetem is.

Három alternatív színházi társulat érkezik a fesztiválra: Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről és Sepsiszentgyörgyről. Lesz továbbá filmklub, amelynek keretében Kárpát-medencei fiatalok alkotásait vetítik. Halmen Balázs Kenyáról fog előadást tartani, továbbá Berecz András mesemondó humoros történetein is derülhetnek a fesztiválozók. Lesznek irodalmi programok is az EMIL-el karöltve.  

A szervezők elmondták: idén is autóbuszjáratokat indítanak Kolozsvár és Torockó között. Két délutáni és két éjszakai busz biztosítja majd az oda-vissza utat, tordai fel- és leszállási lehetőséggel. Az idei Double Rise teljesen készpénzmentes lesz, ami azt jelenti, hogy tokeneket lehet majd kiváltani, amelyekkel elektronikusan lehet fizetni.

A napi jegyeket 59 lejért, a négy napra szóló bérletet 179 lejért, kempingjegyet pedig 39 lejért lehet vásárolni online, de erre a helyszínen is lesz lehetőség. 

Hirdetés