Eugen Tomac: Dragnea RMDSZ-es politikust kérhet fel kormányfőnek

Az ellenzéki politikus folyosói pletykákra hivatkozik. Kelemen Hunor válaszul a drogfogyasztási szokásai felől érdeklődik.
Hirdetés

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke RMDSZ-es politikust kérne fel kormányfőnek azt követően, hogy a kormány teljesítményével való elégedetlensége miatt megbuktatja a saját párttársa, Sorin Grindeanu vezette kabinetet – dobta be a köztudatba Eugen Tomac, az ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) ügyvezető elnöke kedden a bombahírt.

A Traian Băsescu volt államfő alapította párt politikusa semmilyen konkrétumot nem árult el arról, honnan származik az információ, csupán annyit mondott a sajtónak: hallotta, amint egyes – többek között PSD-s – képviselőtársai erről beszélgetnek a parlamentben.

Tomac „aggasztónak” nevezte ezt a lehetőséget, hozzátéve: ha Dragnea nem bízik a saját párttársaiban, attól még nem megoldás az, hogy RMDSZ-es politikust javasoljon kormányfőnek.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke nem maradt adós a válasszal. „Megkérdezték tőle, mit szívott ma reggel, mit szívott fel az orrán keresztül?” – reagált sommásan Tomac felvetésére. Hozzátette ugyanakkor: súlyos dolog, ha egy politikai vezető ilyen forgatókönyveket vázol fel, ugyanakkor az RMDSZ-t nem kell természeti katasztrófának tekinteni.

Azt is kifejtette, hogy sem hivatalos, sem nem hivatalos formában nem kapott felkérést a kormányra lépésre, ezért spekulációkat nem kíván kommentálni.

Hirdetés

„Nem kaptunk hivatalos felkérést. Van koalíció, van kormány miniszterelnököstül. Nem lenne helyes spekulációkba bocsátkoznom” – mondta Kelemen, hozzátéve: amíg létezik a kormánytöbbség, nincs miről beszélni.

Bármilyen hagymázas képzelgésnek is tűnik Tomac felvetése, annyi tény, hogy Dragnea az elmúlt napokban többször is beszélt arról, hogy szívesen látná az RMDSZ-t kormányon – többek között azért, mert jövőre ünneplik az 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulóját, és hidakat kell építeni, valamint mert „mindannyian románok vagyunk.”

Erre Kelemen csak annyit mondott: nem az ő dolga, hogy Dragnea vágyálmairól beszéljen, és emlékeztetett: a kormányt csak bizalmatlansági indítvánnyal lehet megbuktatni.
 

Hirdetés