Puerto Rico beszavazta magát az Egyesült Államokba

Csatlakoznának, csak nem biztos, hogy Washington is ezt akarja.
Hirdetés

Puerto Ricóban népszavazást tartottak arról, hogy a sziget legyen-e az Egyesült Államok 51. tagállama, a többség pedig, nagyon alacsony részvétel mellett, arra voksolt, hogy igen.

A karibi sziget az Egyesült Államok társult állama, s a vasárnapi referendumon a szavazók 97 százaléka foglalt állást amellett, hogy Puerto Rico teljes jogú állama legyen az Egyesült Államoknak. A részvételi arány azonban alig 23 százalékos volt, és a népszavazás eredménye nem kötelező érvényű.

A három és félmillió lakost számláló szigeten legutóbb 2012-ben tartottak népszavazást, s akkor a szavazók 61 százaléka döntött a teljes jogú tagállammá válás igénye mellett. A washingtoni kongresszus azonban nem foglalkozott a referendum eredményével.

A mostani népszavazáson a helybéliek három lehetőségről fejthették ki álláspontjukat: legyen-e Puerto Rico az 51. szövetségi állam, legyen-e teljesen független állam, avagy maradjon a jelenlegi helyzet, s továbbra is társult állama legyen az Egyesült Államoknak.

Hirdetés

Megfigyelők szerint azonban a republikánus többségű szövetségi kongresszus ódzkodik attól, hogy Puerto Rico teljes jogú szövetségi állam legyen, ebben az esetben ugyanis biztosítani kellene további két szenátori és több képviselői helyet a washingtoni törvényhozásban, s a republikánusok attól tartanak, hogy ez a Demokrata Pártot erősítené.

Úgyhogy hiába győztek egyértelmű többséggel a csatlakozáspártiak, az alacsony részvétel miatt a népszavazás eredményét Washingtonban várhatóan nem is fogadják majd el.
 

Hirdetés