Nemsokára magyarul nézzük a Barca-Real meccset?

Válaszolt az MTVA-vezérigazgató Fancsali Ernő levelére.
Hirdetés

„Tájékoztatom, hogy célegyenesben van az UEFA-val zajló egyeztetésünk is, és ezen áttörést fogunk elérni” – szó szerint ez áll Vaszily Miklós MTVA-vezérigazgató Fancsali Ernőnek, az EMNP kolozsvári szervezete elnökének küldött válaszlevelében, amelyet a Főtérhez is eljuttattak.

Így hát esélyes, hogy a magyar nyelvű sportközvetítéseket kérő nyílt levél szerzőjén és az ennek kapcsán indult petíció mintegy kétszáz aláíróján kívül nemsokára fellélegezhet mindenki, aki magyar kommentárral akar focimeccset vagy egyéb sporteseményt nézni.

„Biztosítom Önt, csak olyan megállapodást fogunk megkötni, amely garantálja, hogy a határon túli magyarság is az anyanyelvünkön követhesse a magyar válogatott mérkőzéseit” – írja Fancsali Ernőnek az MTVA vezérigazgatója.

Vaszily Mikós azt írja: az MTVA nemrég eredményes tárgyalásokat folytatott és áttörést ért el két téli és két nyári olimpia eseményeinek közvetítésére vonatkozóan, ezek pedig a következők:

– 2018. évi Téli Olimpiai Játékok, Pyeongchang

– 2020. évi Nyári Olimpiai Játékok, Tokió

– 2022. évi Téli Olimpiai Játékok, Peking

– XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok 2024

„Kiemelkedő eredménynek tartjuk, hogy a jogokat birtokló nemzetközi társasággal sikerült olyan megállapodást kötni, mely lehetővé teszi a versenyek Magyarországgal határos országok (Ausztria, Románia, Szerbia, Ukrajna, Szlovákia, Szlovénia és Horvátország) kábelhálózatain keresztül történő televíziós közvetítését”.

És van még ígéret:

„Magyarországon rendezett 2017. FINA évi Világbajnokság kapcsán, az EBU közreműködésével a környező országok kábelhálózatán történő szabad hozzáférés érdekében is történt előrelépés, Ausztria és Szlovénia már visszaigazolta, hogy jóváhagyják a területi korlátozásnélküliséget”.

Hirdetés

Az MTVA egyedi események mellett számos szövetséggel több évre olyan keretszerződést kötött, amellyel területi korlátozás nélkül sugározhatja a magyar bajnokságok és a nemzeti válogatott hazai mérkőzéseit – írja Vaszily Miklós.

Fancsali Ernő nyílt levelében azt sérelmezte, hogy a határon túli magyarok a műsorok geoblokkolása miatt hosszú ideje nem nézhetik a magyar sporteseményeket s kérte, hogy az MTVA találjon megoldást „e tarthatatlan állapot orvosolására, és biztosítsák a magyar érdekeltségű sportesemények zavartalan közvetítését Magyarország határain túl is!”

Válaszában Vaszily Miklós elmagyarázza, mi is ez az egész geoblokkolás és közvetítésjogi hercehurca. A szöveget hosszabban idézzük:

„Azok, akik nagy nemzetközi tornákat, sporteseményeket birtokolnak vagy ezekkel kereskednek, abban érdekeltek, hogy minden egyes országban értékesítsék televíziós tartalmaikat. Vagyis ezek a vállalkozások arra törekszenek, hogy minél nagyobb profitot érjenek el, és egyáltalán nincsenek tekintettel arra, hogy Magyarország közvetlen határain túl jelentős magyar kisebbségek élnek más-más államokban. Ennek értelmében, ha egy adott sporteseményt mi megvásárolunk, de Romániában is akad televíziós társaság, amely ezt megteszi, akkor arra köteleznek bennünket – és szigorúan ellenőrzik is ezt és súlyosan büntetnek bennünket, ha mulasztást követünk el –, hogy kizárólag Magyarország területén sugározzuk az adott sporteseményt.

Ha geoblokkolunk, azaz korlátozzuk a tartalmak elérhetőségét, akkor csak a vonatkozó, hatályos nemzetközi szerződéseink miatt tesszük ezt, és nem azért, hogy a széles határon túli nézőközönségünket kizárjuk a magyar sportsikerekből, vagy a nemzetközi sportélményekből.

Szerintem azonban ez a helyzet tarthatatlan, és nem méltó a kárpát-medencei magyarsághoz.

Ezért vezérigazgatóságom első napjaiban arra utasítottam kollégáimat, hogy a jövőben olyan megállapodásokat tárgyaljanak le, és csak olyan szerződéseket kössenek meg, amelyek biztosítják, hogy a határokon túlra is sugározhassuk a sporteseményeket. Arra utasítottam kollégáimat, a jövőben soha ne kössünk olyan megállapodásokat, melyek kizárják a határon túli magyarokat a nemzeti sportsikerekből, és a nemzetközi sportéletből.”

Hirdetés