Nem bántják az infótörvényt

Csak feljavítják – ígérte a kormányszóvivő.
Hirdetés
Kiszivárgott, hogy a kormány hozzányúlna az újságírók számára legismertebb számú, az 2001/544-es törvényhez, amely a közérdekű információkhoz való hozzáférést szabályozza. A PressOne portál által megszerzett dokumentumokból az derül ki, hogy a kormányon belül zajló egyeztetési folyamatban az egészségügyi minisztérium két munkatársa azt javasolta, jobb lenne az egész törvényt megszüntetni, annyi munkát jelent az állami szféra alkalmazottainak.
 
A kormánynak nem áll szándékában hatályon kívül helyezni a törvényt, csak módosítani akar rajta, hogy hatékonyabb legyen –nyilatkozta pénteken Alina Petrescu kormányszóvivő. 
 
„A társadalmi párbeszédért felelős minisztérium több közintézmény képviselőjével is tanácskozott, és rávilágítottak a törvény hiányosságaira, ezért a minisztérium kikérte minden közintézmény véleményét. Most ezeket várjuk. Hogy mi ezzel a cél? Semmiképp sem a közérdekű információkhoz való hozzáférés korlátozása, ellenkezőleg, éppen ennek megkönnyítése” – nyilatkozta Petrescu a kormányülést követően. A kormányszóvivő egy példát is mondott:
 
„Néha felbukkannak olyan közérdekű témák, amelyek kapcsán nagyon sok megkeresés érkezik az állampolgárok, a sajtó részéről, és ezek mind a közintézményekhez kerülnek. Az alkalmazottaknak pedig kötelességük mindegyik kérésre külön válaszolni. A lényeg az lenne, hogy a törvényt úgy módosítsuk, hogy egy közérdekű téma kapcsán a közintézmények tüntethessék fel honlapjukon az adott információkat. Így a lakosság is egyszerűbben hozzáférne ezekhez, és a hivatalnokoknak sem kellene külön válaszolniuk mindenkinek ugyanazokra a kérdésekre” – magyarázta Alina Petrescu.

Hirdetés