Grindeanu Párizsban jelentette be, hogy a francia kormányfő Romániába látogat

Franciaország nagyjából mindenben támogatja Romániát.
Hirdetés

Romániába látogat a közeljövőben Franciaország miniszterelnöke, Edouard Philippe, jelentette be csütörtökön a párizsi munkalátogatáson tartózkodó Sorin Grindeanu miniszterelnök.

„Meghívtam Romániába a francia kormányfőt. Vannak közös politikai tapasztalataink – ha fogalmazhatok így –, ő is a helyi közigazgatásból érkezett. A közeljövőben Romániába látogat, hogy megerősítsük a román-francia kapcsolatokat” – nyilatkozta Grindeanu Románia párizsi nagykövetségén, franciaországi munkalátogatásának végén.

Sorin Grindeanut csütörtök reggel fogadta hivatalában Edouard Philippe nemrég kinevezett francia miniszterelnök. A román kormányfő szerint látogatásának célja a Franciaországgal való stratégiai partnerség megerősítése. Az egyeztetésen szó esett arról, miként járulhat hozzá a két ország közösen „az európai projekt megerősítéséhez”, ugyanakkor a francia miniszterelnök támogatásáról biztosította Romániát az EU-elnökség előkészítése és az elnökség ellátása terén.

Grindeanu szerint elhangzott az is, hogy bizonyos területeken, például infrastruktúra, energiaipar, mezőgazdaság vagy digitális gazdaság terén serkenteni kell a gazdasági együttműködést.

Hirdetés

A román kormányfő ugyanakkor megköszönte hivatali kollégájának, hogy Franciaország támogatja Romániát a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) való csatlakozás tekintetében.

„Ha a NATO-hoz való csatlakozás biztonságot, az EU-csatlakozás pedig jólétet és gazdasági növekedést hozott az országnak, az OECD-tagság tekintélyt hoz majd” – fogalmazott Grindeanu, aki szerint a schengeni övezethez való csatlakozásról, valamint az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmusról is szó esett az Edouard Philippe-pel folytatott beszélgetésen.

Hirdetés