Hiába vétózta meg a prefektus a román-magyar együttélési kódexet

Elvesztette pert Hargita megye prefektusa, amellyel a kódex kidolgozását akadályozta volna meg.
Hirdetés

A marosvásárhelyi táblabíróság másodfokon is elutasította szerdán Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus keresetét, és lehetővé tette, hogy a megyei önkormányzat más intézmények bevonásával nekilásson egy román-magyar együttélési kódex kidolgozásának.

A szerdán kimondott jogerős ítélet kivonatát a romániai bíróságok portálján közölték. A prefektus a pert alapfokon is elvesztette.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke az MTI-nek adott nyilatkozatában üdvözölte a döntést, és kijelentette: reményei szerint az együttélési kódex jó példa lesz más megyék román és magyar közösségei számára is a viszony rendezésére.

Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus szerint ugyanis a modell a kölcsönösség elve alapján máshol is alkalmazható lesz. Azokban az erdélyi megyékben, ahol kisebbségben él a magyarság, olyan jogokat biztosíthatnak számára, mint amilyeneket a székelyföldi megye biztosít a területén kisebbségben élő románság számára.

Hirdetés

A politikus felidézte: a megye északi részén fekvő, román többségű települések számára fejlesztési társulást hoztak létre, és a megyei önkormányzat forrásaiból az etnikai arányoknak megfelelően részesülnek a román közösség. „Ha a Hargita megyei románok majd elmondják, hogy ezáltal senki nem veszített, a példa ragadós lehet” – jelentette ki Borboly Csaba.

A politikus reményét fejezte ki, hogy a román-magyar együttélési kódex „elszívja majd a levegőt” azok elől, akik folyamatosan feszültséget szítanak a két közösség között.

Hirdetés