Elfogadták az új bértörvényt – csak jövőben jönnek a béremelések

Júliustól csak a törvényhozók fizetése nő, a tanárok és az orvosok még várjanak.
Hirdetés

Elfogadta szerdán a képviselőház az egységes bértörvényt, amely végső változatában 2018-ra halasztja a fizetésemeléseket a közszférában.

A jogszabályt 188 támogató és 28 ellenszavazattal, 47 tartózkodással fogadták el. A törvény elfogadása mellett szavazott a PSD, az ALDE és az RMDSZ. A képviselőház döntő fórumként szavazott a tervezetről.

A törvény értelmében a fizetések a jövő év januárjától nőnek több lépcsőben: 25 százalékkal nő az összes állami alkalmazott bére január elsején, a tanárok márciustól kapnak újabb 20 százalékot, az egészségügyi alkalmazottak fizetése pedig szintén márciustól 75 százalékkal lesz magasabb.

A béremelések azért nem júliustól történnek – ahogy Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter és a PSD korábban tervezte –, mivel az állami költségvetésnek ehhez idén nincs elegendő forrása.

Hirdetés

Sorin Grindeanu kormányfő szerint a jövő évi béremelések 76 milliárd lejbe kerülnek, ezt pedig 2018-ban finanszírozható a költségvetésből.

Júliustól nő viszont a magas rangú állami tisztségviselők bérezése. A Digi24 hírtelevízió számításai szerint például egy parlamenti képviselő a jelenlegi 5500 lej helyett július 1-jétől több mint 13 ezer lejt kap majd.

Hirdetés