Megint a tanárok és az egészségügy húzza a rövidebbet?

Tanügyi szakszervezetek már a tiltakozásokat szervezik, mert Lia Olguţa Vasilescu halasztja a béremelésüket.
Hirdetés

Referendumot kezdeményeznek tagjaik körében az oktatási szakszervezetek, hogy közösen állapítsák meg, milyen tiltakozási formát választanak, miután Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter kedden bejelentette, több szakaszban valósítják meg a fizetésemeléseket a tanügyben és az egészségügyben. A bejelentés szerint 2018. január elsejétől, majd március elsejétől nőnének a bérek.

 
A szakszervezetek szerint a késleltetéssel a Grindeanu-kabinet megszegi a kormányprogramba foglaltakat, amit pedig a koalíció felvállalt.
 
„Jelen pillanatban a kormányprogram megszegéséről beszélünk, és ez nagyon súlyos, mivel Románia parlamentje elfogadta azt a programot. Ha szigorúan azt a programot vesszük alapul, akkor nekünk 2017. július elsejétől 20 százalékos béremelés járna, 2018 januárjától pedig további 30 százalék. A bérezési törvényben a két szakaszból egyet csinálták, s így január elsejétől 50 százalékos béremelést kellene kapnunk.
 

Tehát már egyszer megszegték a kormányprogramot,

most pedig egy még súlyosabban megszegték, miután felfedezték, hogy nincs elég pénz, mivel elfogadtak olyan módosító indítványokat, amelyek növelik az egységes bérezés költségvetésre gyakorolt hatását. Így az oktatás januártól 25 százalékos, márciustól pedig további 20 százalékos fizetésemelést kapna. Mit gondoljon ezek után a tanügyi alkalmazott arról, mennyire tartják be ígéreteiket a politikusok?” – nyilatkozta a Mediafaxnak Marius Nistor, a Spriu Haret szakszervezeti szövetség elnöke.
 
Hozzátette: reméli, hogy hétfőig sikerül is összesíteniük a tiltakozási formák megválasztása kapcsán kiírt referendumot.
 
„Nálunk már zajlik a június 12-étől kezdődő általános sztrájk megszervezése kapcsán kiírt referendum, péntekig, sok az elégedetlenség, és meglátjuk, hogyan tovább. Elégedetlenek vagyunk a tanügy bértáblájával, mint ahogy a béremelések késleltetésével is” – fejtette ki a Mediafax megkeresésére Simion Hăncescu, a Szabad Tanügyi Szakszervezetek (FSLI) elnöke. Az egészségügyi szakszervezetek is azt mondják, 
 

a munkaügyi minisztérium képviselői nem egyeztettek velük a béremelések elhalasztásáról.

„Nem tudtuk, hogy ez fog történni, nem tudtuk, hogy a pénzek úgy néznek ki, mint a tévés vitákban, 14 óráig nem tudtuk, amikor is a teremben kellett volna lennie a Frăţia szakszervezeti szövetségnek és a Sanitasnak is… És akkor, talán 14 órakor, a miniszter asszony, aki előbb a tévéknek beszélt, s aztán velünk, mint mindig. Azt mondja, hogy elfogadtak néhány módosító indítványt, ami márciusig halaszt, mert másként nincs pénz. Mi erről nem tudtunk. Készenléti állapotban vagyunk, egyesek máris tiltakozásokkal fenyegetőznek, köztük a tanügyes kollégák is. Lássuk, mi lesz” – mondta a Mediafax kérdésére Leonard Bărăscu, a Sanitas elnöke.
 
A munkaügyi miniszter bejelentette: az oktatásban és az egészségügyben több szakaszban emelik majd a béreket: január elsejétől 25 százalékkal, majd március elsejétől elvégzik a többi emelést is, a tanárok fizetése így 50, az orvosoké és asszisztenseké pedig 100 százalékkal nő.
 
„2018. január elsejétől minden közalkalmazott bére 25 százalékkal emelkedik. Március elsejétől ugyanakkor a tanárok számára újabb 20 százalékos emelés várható, ami a 25 százalékkal összeadva összesen 50 százalékot jelent. Szintén márciustól az orvosok és ápolók bére több mint 100 százalékkal nő, mígnem eléri a 2022-es bérezési táblázatban foglaltakat. Ezzel a javaslattal állunk a bizottság elé” – mondta el az Antena 3 televízió műsorában Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.
 
A tárcavezető kijelentette: eredetileg minden béremelést 2018. január elsejével kellett volna javasolniuk, de a szenátus és a képviselőház nagyon sok módosító javaslatot fogadott el, ezért volt szükség a két hónapos halasztásra.

Hirdetés