Dragnea már szabadulna Grindeanutól?

Sajtóértesülések szerint a PSD elnöke gyökeresen átalakítaná a kormányt.
Hirdetés
A román sajtó szerint kormányátalakítást akar és Sorin Grindeanu miniszterelnököt is menesztené Liviu Dragnea, a bukaresti kormány fő erejének számító Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke.
 
A keddi bukaresti lapok tág teret szenteltek annak a támadásnak, amelyet a pártelnök egyik bizalmasának számító Gabriela Firea, Bukarest szociáldemokrata főpolgármestere intézett a kormányfő ellen. Firea szerint rosszabb a viszonya a kormánnyal, mint a –PSD által folyamatosan bírált – szakértői kabinet idején. A főpolgármester egy hétvégi tévéinterjújában azt is aggasztónak nevezte, hogy
 

Grindeanunak nincs ideje döntései előtt konzultálni a párt elnökével, 

annak ellenére, hogy megbízatása a PSD választási programjának végrehajtására szól. Az Adevărul című, liberális hátterű lap szerint Dragnea azért akar nagyszabású kormányátalakítást, hogy pártja és hívei előtt is nyilvánvalóvá tegye: nem a függetlenedni próbáló Grindeanunál, hanem továbbra is nála összpontosul a legtöbb hatalom. 
 
A kormányfő – a lap által megszólaltatott politikai elemző szerint – igyekszik elhatárolódni a PSD elnökétől, és arra vár, hogy Dragneát második korrupciós perének végkifejlete végleg eltávolítsa a politikából. Az Adevărul úgy tudja: Dragnea a kormányátalakítás megtagadása esetére a hozzá hű miniszterek egyidejű lemondatását is kilátásba helyezte, ami a kabinet bukásához vezetne.
 

Az egyre nyíltabb PSD-s belviszályt 

az Evenimentul Zilei nemcsak hatalmi harcnak tartja. A jobboldali lap szerint Dragnea főleg azt nehezményezi, hogy a miniszterelnök a titkosszolgálatok kegyeit keresve kormányoz, ahelyett, hogy a pártszékház utasításait hajtaná végre.
 
A Gandul című szabadelvű portál Victor Ponta volt kormányfőt idézi, aki „egyszerű PSD-tagként” értetlenségének adott hangot amiatt, hogy miért vált a pártvezetés számára a nyár legsürgősebb teendőjévé saját kormányának leváltása. A mellőzöttsége miatt egyre hangosabban tiltakozó volt miniszterelnök szerint a PSD egy ilyen lépéssel saját választóit és parlamenti frakcióit bizonytalanítaná el, akik szavazataikkal támogatták a PSD-ALDE koalíció kormányát.
 

A nagypolitikában addig ismeretlennek számító Grindeanut a PSD tavaly decemberi választási győzelme után Dragnea javasolta kormányfőnek, mivel priusza miatt nem követelhette magának a tisztséget. Grindeanut fél évvel korábban választották Temes megye tanácselnökévé. 

Hirdetés