A nép után a gyerekek is ügyvédet kapnak

A 18 év alattiak számára hoznának létre ombudsmani intézményt.
Hirdetés

A 2014–2020-as kormányprogramban a legkisebbeket megcélzó intézkedéseket között szerepel többek között a gyermekjogi ombudsman intézményének megalapítása még az idei év végéig – közölte a munkaügyi minisztérium. A gyermekjogi ombudsman 18 évesnél fiatalabbak jogainak népszerűsítése és védelme lesz, és célja javítani a gyermekekről szóló közvélekedést.

„A gyermekek törvények által szavatolt részvételi joga lehetőséget teremt számukra a rájuk vonatkozó döntésekbe való beleszólásra. Meg kell hallanunk a gyermekek szavát, a gyermekjogi ombudsman intézményének a létrehozásával pedig azt szeretnénk, ha megvédenék és népszerűsítenék a gyermekek jogait, legyen szó központi vagy helyi intézményekről vagy más döntéshozókról, akiknek a döntése kihat a legfiatalabbak életére” – áll a munkaügyi tárca által a MEDIAFAX-hoz csütörtökön eljuttatott közleményben.

A gyermekjogi ombudsman együttműködik majd a gyermekeket tömörítő szervezetekkel, és továbbítja az információkat a döntéshozókhoz és az illetékes hatóságokhoz, de lehetősége lesz intézkedéseket javasolni.

Hirdetés