Sötét oldal
Jean St'Ay
2017. május 31. szerda, 12:51
Hogy miért? Hát, mert Romániában található. És a román bürokrácia legyőzhetetlen.

Ha valaki esetleg nem tudná: az Ilfov megyei Măgurele városban található a világ legerősebb lézere. Az Extreme-Light Infrastructure - Nuclear Physics nevű épületben készen áll minden elem a tesztek elkezdésére. Ott a két, immár működőképes lézerpulzár, a világ legnagyobb optikai asztalai, a kompresszorok és egyáltalán, minden berendezés, ami a rendszer működtetéséhez kell.

A világ 20 országából származó 140 kutató is ott van már a helyszínen, készen állnak a tesztek elkezdésére. „Az építés és tesztelés szakaszában vagyunk jelenleg, elemenként próbáljuk ki a rendszert. A további tesztekre idén augusztusban, illetve decemberben kerül sor”, jelentette ki Daniel Ursescu, a lézerrendszerért felelős kutató.

Igen ám, de van egy kis probléma. A projekt szakszerű működtetéséhez szükség lenne még 100 kutatóra. Kompetens romániai szakember kevés van, a hozzáértő külföldiek pedig nem sétálhatnak be az épületbe csak úgy, bármilyen lenyűgöző is lenne a CV-jük.

Hogy miért? Hát, mert a vonatkozó román törvények szerint előbb honosíttatniuk kell a diplomáikat Romániában. Ami testvérek között is egy évet vesz igénybe. Még nehezebb helyzetben vannak a nem EU-tagállamok kutatói, akik akkor sem úszhatják meg a honosítási kálváriát, ha történetesen Nobel-díjasok.

Közben a lézer meg áll. Pedig elég hasznos tudna lenni az emberiség számára: a radiobiológiai kutatások eredményeit haszonnal alkalmazhatnák a hosszú távú űrutazások során, de még az állandó marsi települések megalapítása esetén is. Óriási minőségi ugrást eredményezhetne az űrbeli távközlés, de a gyógyászat terén is: sokkal hamarabb lehetne olyan betegségeket diagnosztizálni, mint például a rák.

Ám ebből addig nem lesz semmi, amíg a neves külföldi kutatók át nem rágják magukat a demokrácia aktahegyein.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/21395
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.