Szír és iraki menekültekkel bukott le egy embercsempész Székelyhíd közelében

A 38 éves, román és magyar állampolgársággal is rendelkező gyanúsított 11 személyt próbált átcsempészni a határon.
Hirdetés
Egy magyar rendszámú autót vezető, magyar-román kettős állampolgárt gyanúsítanak embercsempészettel a hatóságok, miután a 38 éves férfi gépkocsijában Romániában már regisztrált menedékkérőket találtak ötszáz méternyire a magyar-román határtól.
 
A román határrendészet hétfői közleménye szerint a bihardiószegi határrendészek az illegális bevándorlás megfékezése érdekében végrehajtott művelet során szombat este fél tízkor állították meg a VW Sharan márkájú egyterű gépkocsit, amely a Bihar megyei Székelyhíd települést elhagyva indult a határ felé. A gépkocsiban 11 szíriai és iraki migránst – öt 23 és 32 év közötti felnőttet és hat 1 és 10 év közötti gyereket – találtak a hatóságok, akik a hatóságok által kiállított ideiglenes személyazonossági igazolványokkal rendelkeztek.
 
Kihallgatásuk során elmondták: illegálisan próbáltak átszökni Magyarországra, hogy így bejussanak a schengeni övezetbe. Gyalog akartak átjutni a zöldhatáron, miután a gépkocsivezető a határsáv közelébe viszi őket. A határrendészet tiltott határátlépési kísérlet gyanújával kezdeményezett bűnvádi eljárást ellenük.
 
A gépkocsit vezető Ioan T. ellen embercsempészet gyanújával indult eljárás – közölte a határrendészet. A hatályos büntető törvénykönyv kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azokat, akik a határsértők toborozásában, eligazításában, szállításában vagy rejtegetésében vesznek részt. Ha ezt anyagi előnyszerzés céljából teszik, a büntetési tétel háromtól tíz év börtönig terjedhet.

Hirdetés